3.9.11

Mαχαιρώματα χωρίς τέλος...


Δυόμισι μόλις μήνες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ούτε την εσωστρέφειά της να ξεπεράσει ούτε τον βηματισμό της να συντονίσει. Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο οι... κόντρες μεταξύ μελών της κυβέρνησης.
Αποτέλεσμα; Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση οργάνου ο Γιώργος Παπανδρέου ζητάει από τους υπουργούς του να λειτουργούν συλλογικά και με αλληλεγγύη. Κυβερνητικά στελέχη έφτασαν σε σημείο να ζητούν δημοσίως από τον Πρωθυπουργό να κάνει κάτι, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε δημοσίως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παρέμβει.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο νέα «ηχηρά» κρούσματα ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Εκεί που όλοι πίστεψαν ότι ο εσωτερικός πονοκέφαλος με τα ταξί είχε υποχωρήσει φούντωσε και πάλι η διένεξη Ρέππα - Ραγκούση. Τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκρυψε επιμελώς την έντονη δυσφορία που ένιωθε από τον τρόπο με τον οποίο ο Γιάννης Ραγκούσης χειρίστηκε το θέμα με τα ταξί. Το ίδιο έκανε και όταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απομάκρυνε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χάρη Τσιόκα, που όλοι στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι ήταν ο άνθρωπος που έλυνε και έδενε στο υπουργείο επί θητείας του Δημήτρη Ρέππα. Αφορμή για την έκρηξη Ρέππα αποτέλεσε η διανομή από μέρους του υπουργείου Μεταφορών αποσπασμάτων απόφασης του ΣτΕ υπέρ της απελευθέρωσης στις μεταφορές. Αλλά και η συνέχειά της. Οτι δηλαδή ιστοσελίδες και μπλογκ έσπευσαν να μιλήσουν για απόρριψη του Προεδρικού Διατάγματος Ρέππα για τα ταξί και για δικαίωση της πολιτικής Ραγκούση.
Ο Δημήτρης Ρέππας εξέδωσε ανακοίνωση που φανέρωνε και την οργή του. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Ραγκούσης έδειξε αυτοσυγκράτηση. Τον ρόλο του πυροσβέστη ανέλαβε η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι την κυβερνητική ανακοίνωση που είχε ως στόχο να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τους δύο υπουργούς τη συνέταξε η Ρεγγίνα Βάρτζελη, αφού ήρθε προηγουμένως σε συνεννόηση και με τους δύο. Λίγα 24ωρα μετά ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι «ο Γιάννης Ραγκούσης είναι στενός φίλος μου και έχουμε απλώς μία διαφορετική προσέγγιση για το θέμα των ταξί...».
Το δεύτερο καυτό επεισόδιο έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενώπιον του Πρωθυπουργού. Οι παρατηρήσεις της πρώην υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προς τον διάδοχό της Ανδρέα Λοβέρδο για τα ιατρεία των πανεπιστημιακών και για τα μηνύματα που στέλνει αφήνοντας κενά σε γιατρούς στην περιφέρεια έκαναν τον υπουργό Υγείας έξω φρενών. Η φράση που του αποδίδεται ότι «εγώ έτσι μιλάω, αυτό το μήνυμα δίνω και εγώ έχω την πολιτική ευθύνη της Υγείας» έκρυβε, σύμφωνα με όσους τον άκουσαν, μία έντονη ενόχληση για τις κατά καιρούς παρεμβάσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Κάποιοι αποδίδουν την ένταση που έβγαλε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ότι η πρώην υπουργός μπλοκάρισε το θέμα με τους πανεπιστημιακούς για δεύτερη φορά.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: