14.9.11

Υποβάθμισε δύο γαλλικές τράπεζες η Moody's...


Κατά μια βαθμίδα υποβάθμισε σήμερα η Moody’s Investors Service τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole -μητρική της Εμπορικής Τράπεζας- και Societe Generale -μητρική της Γενικής Τράπεζας-, επικαλούμενη την ... έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Mετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης o γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, δήλωσε πως οι γαλλικές τράπεζες «δεν διατρέχουν κίνδυνο και διαθέτουν αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη».

Ο γάλλος υπουργός εκτιμά πως η διακίνηση φημών είναι υπεύθυνη για τον «πυρετό» που επικρατεί σήμερα στις αγορές και υπενθυμίζοντας ότι στα τεστ αντοχής καμία γαλλική τράπεζα δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα και συγχρόνως λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρνητικές.

«Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν Λεονετί, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, «οι Έλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης.., η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιγνίδι ντόμινο που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα επιτίθεντο στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί όχι και στην Πορτογαλία;».

Η υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών

Η Moody’s υποβάθμισε σε Aa3 από Aa2 την αξιολόγηση της Societe Generale, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Credit Agricole κατά μία βαθμίδα σε Aa2 από Aa1 μειώνοντας το Bank Financial Strength Rating σε C από C+.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Σεπτεμβρίου η Moody's είχε ανακοινώσει πως εξετάζει την υποβάθμιση των Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole. Η αξιολόγηση των τριών ιδρυμάτων είχε τεθεί σε επανεξέταση τον Ιούνιο.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: