6.9.11

O Στρος-Καν «έσωσε» το γαλλικό τύπο...


Μπορεί να μη βγήκε αλώβητος από την «υπόθεση της καμαριέρας» ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, όμως ο θόρυβος που προκάλεσε το υποτιθέμενο «σεξουαλικό σκάνδαλο» του δημοφιλούς πολιτικού ήταν «μάννα εξ ουρανού» για το γαλλικό τύπο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις... κυκλοφορίες των εφημερίδων στη Γαλλία, οι τέσσερις μεγαλύτερες αύξησαν τις πωλήσεις τους τον Μάϊο και τον Ιούνιο με ποσοστά άνω του 2%.

Την ίδια περίοδο ο μέχρι τότε δημοφιλέστερος πολιτικός της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν είχε βρεθεί στη δίνη ενός σκανδάλου που του αφαίρεσε (ηθικά) το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές του 2012. Ωστόσο η πτώση ενός πανίσχυρου «ειδώλου» ήταν η σωτηρία της έντυπης ενημέρωσης στη χώρα.

Η Le Figaro και η Le Monde (αντιστοίχως πρώτη και δεύτερη σε κυκλοφορία) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010. Η Liberation και η οικονομική εφημερίδα Les Echos σημείωσαν επίσης άνοδο πωλήσεων. Μάλιστα οι αυξημένες πωλήσεις των ημερήσιων φύλλων διαμόρφωσαν θετική τάση (για αυτές τις τέσσερις εφημερίδες) στο σύνολο του πρώτου εξάμηνου.

Όμως από εκεί και πέρα το χάος. Οι υπόλοιπες πολιτικές, αθλητικές και οικονομικές εφημερίδες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία ενώ η μία εξ αυτών, η France Soir, εντάχθηκε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές καθώς φαίνεται ότι τα χρήματα του ρώσου επιχειρηματία Αλεξάντρ Πουγκάτσεφ δεν είναι αρκετά για να τη σώσουν από τη χρεοκοπία.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος αντικατοπτρίζονται και στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας μιας άλλης οικονομικής εφημερίδας (La Tribune) κατά δύο εβδομάδες τον Αύγουστο λόγω αδυναμίας εξεύρεσης πόρων.
Σε κάθε περίπτωση ένα σκάνδαλο δεν μπορεί να φέρει την Ανοιξη στον Τύπο της χώρας.

Οι ιστορικές εφημερίδες πασχίζουν να περιορίσουν τις απώλειες και τις συσσωρευμένες ζημιές που έχει δημιουργήσει η άνθηση των ηλεκτρονικών μέσων μέσω περικοπών κόστους και προσωπικού ενώ άλλες εφημερίδες αμφιταλαντεύονται μεταξύ της life style δημοσιογραφίας και των προσφορών στους αναγνώστες.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: