8.9.11

Νoble: Προχωρούμε αποφασιστικά για τη γεώτρηση...


Λευκωσία: «Ναι, έχουμε υπόψη τις τουρκικές απειλές, τις παρακολουθούμε, είμαστε όμως και σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ και όπου αλλού χρειάζεται και σίγουρα προχωρούμε αποφασιστικά για τη γεώτρηση στο "Οικόπεδο 12"», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της Νoble Εnergyσε ερώτηση που...
του τέθηκε την Τετάρτη κατά την παρουσίαση των σχεδιασμών της στην περιοχή μας, που οργανώθηκε σε κλειστό κύκλο από τον Κυπροαμερικανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο και το ΚΕΒΕ. Παρών στη δήλωση ήταν και ο Επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών, δικηγόρων και λογιστών ελεγκτών της Κύπρου και η προσοχή στράφηκε όχι τόσο στις δυνατότητες του «Οικοπέδου 12» και του γειτονικού «Λεβιάθαν», αλλά στις προοπτικές για αγωγούς και τερματικό υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κύπρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη συμφωνία Κύπρου - Νoble Εnergy, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού, είπε ότι για την Νoble ήταν μια από τις πιο δύσκολες συμφωνίες, αποτέλεσμα της ίσως πιο έντονης διαπραγμάτευσης που είχε μέχρι τώρα η Νoble και πως η άποψη του είναι πως πρόκειται για πολύ καλή για την Κύπρο συμφωνία.

Στην παρουσίαση επεξηγήθηκαν οι δυνατότητες του «Λεβιάθαν» και του εφάμιλλου «Οικοπέδου 12», οι σχεδιασμοί για αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα δύο κοιτάσματα στην Κύπρο, οι τεχνικές λεπτομέρειες του αγωγού, αλλά και του σχεδιασμού για μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο και εξαγωγών.

Επίσης, επαναλήφθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η εταιρεία, σύμφωνα με τα οποία αρχικά μπορεί να εξασφαλιστεί φυσικό αέριο για τις ανάγκες της ΑΗΚ και της ηλεκτροπαραγωγής πριν το τέλος του 2014 αν υπάρχουν έγκαιρα αποφάσεις.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Μιχαηλίδης, αφού εξέφρασε την άποψη ότι λόγω του μεγέθους των ποσοτήτων και όχι μόνο ίσως να ενδείκνυται η τεχνολογία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CΝG) αντί υγροποιημένου (LΝG) για εξαγωγή, ο εκπρόσωπος της Νoble ανέφερε ότι δεν αποκλείεται ούτε το CΝG.

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις εντυπώσεις από την παρουσίαση, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση, με την οποία έγινε εκτενής ενημέρωση για το τεχνοοικονομικό πλαίσιο δράσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόσφατα η Νoble Εnergy σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, παρουσίασε τους σχεδιασμούς της σε διαδοχικά «προγεύματα εργασίας» με κλειστό κύκλο αρχηγών και υψηλόβαθμων στελεχών κομμάτων από όλους τους χώρους και άλλιυς παράγοντες του τόπου, σε ειδικές συναντήσεις που έγιναν στην πρεσβεία.
...
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: