11.10.11

Επεκτείνεται 2 ώρες το ωράριο στα Δικαστήρια !...


EΠEKTAΣH του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο ώρες και μείωση των διακοπών για τους δικαστές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Δικαιοσύνης που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Παπαϊωάννου. Επίσης, η λύση των συναινετικών διαζυγίων θα γίνεται στο συμβολαιογραφικό γραφείο με ...
κατάργηση της δεύτερης συζήτησης, που προβλεπόταν έως σήμερα.
Για την ποινική δίκη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργείται η υποχρεωτικότητα της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ δίνεται η δυνατότητα αρχειοθέτησης των ανώνυμων αναφορών.
Στα μέτρα επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης περιλαμβάνεται επίσης και ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου των δικαστικών διακοπών, που θα μειωθεί, καθώς στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ακόμη προβλέπεται η συγχώνευση περιφερειακών Eιρηνοδικείων τα οποία έχουν μικρή δικαστική ύλη.
Στον τομέα της μεταφοράς εκτός δικαστηρίων και της μείωσης της δικαστικής ύλης, πέραν της ανάθεσης σε συμβολαιογραφεία της λύσης των συναινετικών διαζυγίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι και στις κατ' αντιδικία διαδικασίες η έκδοση του διαζυγίου μπορεί να γίνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο, αντί του Πολυμελούς, όπως γινόταν έως σήμερα.
«Η ταχύτητα, όμως, στην απονομή της δικαιοσύνης συνδέεται με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουν να κάνουν με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη δημοσιονομική πολιτική», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Παπαϊωάννου επιτέθηκε επίσης με αυστηρή γλώσσα εναντίον των δικηγόρων, απαντώντας στην απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με την οποία ζητούν γραπτή δέσμευσή του για τη μη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους. Σε αντίθετη περίπτωση οι δικηγόροι θα προχωρήσουν σε πενθήμερη αποχή, όπως αποφάσισε η ολομέλειά τους.
Για την υπόθεση Siemens ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε κοντά στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την εταιρία Siemens». «Oταν η υπόθεση κλείνει από την πλευρά της κυβέρνησης, κλείνει συνολικά», σχολίασε αναφερόμενος στην καταβολή αποζημίωσης από την πλευρά της γερμανικής εταιρίας και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που θα περάσει από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: