20.10.11

Γιατί καθυστερεί η Κύπρος τις έρευνες στα άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ ...


Διστακτική εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στο β΄ γύρο αδειοδοτήσεων για ενεργειακές έρευνες και στα άλλα Οικόπεδα της ΑΟΖ της. Άλλωστε, διστακτική ήταν και για... το Οικόπεδο 12, και έπρεπε να απειλήσει με αποκαλύψεις ο διευθυντής Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου κ. Σόλων Κασίνης, ο οποίος (σύμφωνα με μερίδα του κυπριακού τύπου) έσυρε τον κ. Χριστόφια στην έναρξη των ερευνών από την Noble.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «δεν είναι απλό να προχωρήσουμε». Η δε Υπουργός Εμπορίου κ. Πραξούλα Αντωνιάδου, ενώ είπε ότι κακώς η κυβέρνηση δέχεται κριτικές ως προς τον χειρισμό του θέματος των προσφορών εταιρειών που ενδιαφέρονται για την κυπριακή ΑΟΖ, ήταν πιο επεξηγηματική:

«Δεν είναι απλό να προχωρήσουμε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά και νομικά δεδομένα, αλλά και ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Όλα αυτά αξιολογούνται και σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει τι θα γίνει με το δεύτερο γύρο. Η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε να κινηθούμε με τρόπο, που να διασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια για την Κύπρο, αλλά και για τους σχεδιασμούς να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής, με πανευρωπαϊκές και όχι μόνο διαστάσεις».

Ουσιαστικά, δηλαδή, ομολόγησε ότι υπάρχει δισταγμός ως προς τη στάση της Τουρκίας, η οποία μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της Κύπρου. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις: Είτε ο κ. Χριστόφιας συνεχίζει την πολιτική του, ότι προέχουν οι διαπραγματεύσεις (φαίνεται ότι πιέζουν οι Βρετανοί για «λύση» του Κυπριακού κατά τα συμφέροντά τους), είτε πρόκειται για προετοιμασία της κοινής γνώμης, μέσω των δηλώσεων της κας. Υπουργού, για κάποιας μορφής συνεκμετάλλευση με την Τουρκία (όπως και για το Αιγαίο).

Η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» μεταφέρει τις δηλώσεις -στην εκπομπή του Sigma TV- του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι «Δεν υπάρχει καθυστέρηση, δεν υπάρχει επίσπευση, υπάρχει σχεδιασμός τον οποίο ακολουθούμε. Η πρώτη αξιολόγηση των εταιρειών για τον β’ γύρο αδειοδότησης θα γίνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου».

Υπενθυμίζουμε, ότι εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον τόσο από γαλλική όσο και από ρωσική εταιρία, οι οποίες έκαναν προσφορές. Ο κ. Χριστόφιας, αν δεν έχει άλλους λόγους να διστάζει, ας λάβει υπόψη του ότι οι Τούρκοι δεν θα απειλήσουν την Κύπρο, αλλά την Γαλλία και Ρωσία, πλην των Η.Π.Α. και Ισραήλ. Δεν είναι απροστάτευτη η Κύπρος, αυτή τη φορά. Προσωπικά πιστεύω, ότι υπάρχει βρετανικός δάκτυλος και το εξήγησα σε προχθεσινό άρθρο.

Να προστεθεί ότι ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε ότι προέκυψε πρόβλημα στην πλατφόρμα, το οποίο όμως θα διορθωθεί σε δύο μέρες. Και τούτο διότι υπήρξαν δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου που έλεγαν ότι η βλάβη στην πλατφόρμα θα καθυστερήσει τις έρευνες κατά ένα μήνα. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν σημαντική.
Θα ήθελα να αναφερθώ και στα σχόλια των φίλων αναγνωστών στο προχθεσινό μου άρθρο, σχετικά με το «Σχέδιο Ανάν», που προέβλεπε και ΑΟΖ για τις βρετανικές βάσεις.

Και πριν από την υποβολή του «Σχεδίου Ανάν» έγινε η ίδια προσπάθεια, με το Ευρωσύνταγμα. Τότε, εν μια νυκτί οι Έλληνες βουλευτές των δύο κομμάτων εξουσίας το υπερψήφισαν, ενώ ευρωπαϊκοί λαοί το καταψήφισαν και μάλιστα μετά από δημοψήφισμα, γι’ αυτό και αποσύρθηκε.

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στους βουλευτές την προηγούμενη της ψήφισης μέρα μια 100σέλιδη ανάλυση του Ευρωσυντάγματος, την οποία έπρεπε να μελετήσουν βαθιά και να ψηφίσουν. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, διότι δεν υπάρχει αφενός χρόνος και δεν υπάρχουν αφετέρου σε όλους οι γνώσεις νομικών θεμάτων. Στην Κύπρο όμως, ο Βάσος Λυσσαρίδης, το μελέτησε και παρ’ όλο που και η κυπριακή Βουλή το ψήφισε (κι εκεί, όπως κι εδώ με βάση την «κομματική πειθαρχία»), κατέθεσε ένα υπόμνημα για να επισυναφθεί με τις ενστάσεις του για τις βρετανικές βάσεις. Ευτυχώς για τον ελληνισμό, απέρριψαν το Ευρωσύνταγμα ευρωπαϊκοί λαοί.

Και αν μεν οι βουλευτές ψήφισαν χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν (καθόλου σπάνιο φαινόμενο), δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επιτελεία των αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας δεν τους ενημέρωσαν τι περιέχει. Αλλά και όσοι πολιτικοί έπαιρναν θέση υπέρ ή κατά, το έκαναν από διαίσθηση και όχι από μελέτη του κειμένου; Δεν μπορώ να δώσω απάντηση.

Ο Μακεδών
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: