30.10.11

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα ασφαλιστικά ταμεία ...


Μπορεί ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών να διαβεβαιώνουν πως με το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις, ωστόσο η ύφεση φαίνεται να είναι ο μεγάλος φόβος και ο αντίπαλος για την ... κυβέρνηση.

Τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και θα υποστούν το «κούρεμα» του 50% θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο, τονίζουν από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Τα ταμεία δεν κινδυνεύουν, διότι όπως δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, είχαμε πει πολύ πριν τη Σύνοδο της 26ης Οκτώβρη ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έξω από το PSI προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις τους, ότι θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ωστόσο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον επόμενο μήνα θα ψαλιδιστούν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πολυνομοσχέδιο και θα ακολουθήσουν από την επόμενη χρονιά μειώσεις και στο εφάπαξ.

Οι μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ

• Μειώνονται 40% οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω από 55 ετών.
• Μειώνονται 20% οι συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ για όσους είναι άνω των 55 ετών.
• Μειώνονται κατά 20% οι επικουρικές συντάξεις για ποσό πάνω από 150 ευρώ.
• Μειώνονται 15% οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΗ - ΤΕΑΠ ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΕΤΒΑ – Τραπεζών.
• Μειώνονται 20% για το ταμείο μετοχικών υπαλλήλων.
• Αναδρομικές μειώσεις 15% από 1/1/2010 στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων – ΔΕΗ.
• Μειώσεις 20% στο εφάπαξ του ταμείου πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων.
• Μειώσεις 30% στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως μια ενδεχόμενη νέα μείωση των συντάξεων από το «κούρεμα» των ομολόγων θα ήταν καταστροφική για εκατομμύρια συνταξιούχους που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: