31.10.11

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου...


Σίγουρα δεν είναι κάτι που ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς ότι η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με ... τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλουπόλεις θα φτάσουν έως το 2030 τα πέντε δισεκατομμύρια.

Αυτό που ίσως προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν μιλάμε για πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Σανγκάη που αποτελούσαν πόλο έλξης για εκατομμύρια νέους ανθρώπους που ήθελαν να «χτίσουν» τις ζωές τους, αλλά για πόλεις όπως αυτές της Μέσης Ανατολής που βλέπουν τον πληθυσμό τους να διογκώνεται επικίνδυνα.
1. Beihai, China

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αν και θα περίμενε κανείς να δει στην πρώτη θέση τη Σανγκάη ή το Πεκίνο. Κι όμως η πόλη που έχει την τιμητική της είναι το Μπειχάι που έχει ήδη πληθυσμό 1.3 εκατομμύρια κατοίκους με περισσότερους από 500.000 ανθρώπους να ζουν στο κέντρο της πόλης.



2. Ghaziabad, India

Υπολογίζεται ότι έως το 2030 ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας. Ο πληθυσμός της πόλης Γκαζιαμπάντ φτάνει τα 4.6 εκατομμύρια και αυξάνεται ετησίως κατά 5.2%.



3. Sanaa, Yemen

Η αρχαία αυτή πόλη και πρωτεύουσα της Υεμένης μπορεί να μην είναι το πιο ειρηνικό μέρος στον πλανήτη αλλά αυτή τη στιγμή έχει 1.7 εκατομμύριο κατοίκους.



4. Surat, India

Την περίοδο της βρετανικής κατοχής η πόλη Σουράτ ήταν το πρωταρχικό λιμάνι της Ινδίας. Και σήμερα όμως, αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα καθώς η οικονομία της στηρίζεται στα υφάσματα, τις κατασκευές και τα κοσμήματα. Σχεδόν 4.2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη και ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο.



5. Kabul, Afghanistan

Η πρωτεύουσα Καμπούλ του Αφγανιστάν αριθμεί σήμερα 6 εκατομμύρια κατοίκους και ο πληθυσμός της αυξάνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που είναι απορίας άξιον πως σε λίγα χρόνια ο κόσμος θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 η πόλη θα χρειάζεται έξι φορές την ποσότητα νερού που καταναλώνει σήμερα.



6. Bamako, Mali

Η πόλη Μπαμάκο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Αφρικής. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νίγηρα και το όνομα της σημαίνει «χωριό των κροκόδειλων». Τα λιμάνια της πόλης είναι αυτά που ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και χρυσού της χώρας.



7. Lagos, Nigeria

Το Λάγος της Νιγηρίας μπορεί να συναγωνίζεται σε πληθυσμό το Μπαμάκο, σίγουρα όμως σε ό,τι αφορά το μέγεθος καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το 2010 αριθμούσε δέκα εκατομμύρια κατοίκους και ο πληθυσμός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 15 εκατομμύρια έως το 2015. Μέσα σε λίγα χρόνια εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει το Κάιρο ως η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: