31.10.11

Λήγει τα μεσάνυκτα της Δευτέρας η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη...


Η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα λήξει επισήμως στις 00:01 τη Δευτέρα (λιβυκή ώρα).
Την προηγούμενη εβδομάδα οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν ομόφωνα για τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, επτά μήνες μετά την έναρξή τους.
Ο ... γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την επιχείρηση «Ενωμένος Προστάτης» ως μία από τις πιο «επιτυχημένες» στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Η επιχείρηση διήρκεσε επτά μήνες και λήγει με τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Στις 17 Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε δώσει την έγκρισή του για χρήση στρατιωτικής βίας κατά των δυνάμεων του Καντάφι για να προστατευτούν οι άμαχοι.

Κλίντον: «Πρώτο μέλημα η ενότητα»

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η νέα λιβυκή ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει ένα «ιδιαίτερα περίπλοκο έργο» και τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι η ενότητα.

«Οι Λίβυοι ηγέτες έχουν μπροστά τους ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πολιτικό έργο και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην πολιτική» τόνισε η Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με την Κλίντον, το πρώτο μέλημα των νέων πολιτικών ηγετών της Λιβύης είναι η ενότητα της χώρας.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να συμφιλιώσουν τις διάφορες πολιτικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Πρέπει να ενώσουν όλες τις φυλές και ν' αντιμετωπίσουν την αιώνια αντιπαλότητα ανάμεσα στη Βεγγάζη και την Τρίπολη» πρόσθεσε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία και υπογράμμισε ότι οι νέοι ηγέτες είναι «πραγματικά συνετοί άνθρωποι» και ότι ορισμένα στελέχη στη χώρα, παρά τα προβλήματα, «κατάφεραν να επιζήσουν τους τελευταίους μήνες».

«Θα τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε» συμπλήρωσε.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: