31.10.11

Θησαυρίζουν με μια σκούπα!...


Συμβάσεις σε λευκό χαρτί υπογράφουν οι εργαζόμενοι τέτοιων εργολαβιών...
Την ώρα που η χώρα έφτασε το κατώφλι της χρεωκοπίας και αναζητά διέξοδο στο τούνελ της επόμενης 10ετίας, το πάρτι με τα λεφτά του Δημοσίου συνεχίζεται. Μπορεί λεφτά για μισθούς και συντάξεις να μην υπάρχουν, όμως αντιθέτως το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει αδρά για...

καθαριότητα και φύλαξη δημοσίων υπηρεσιών και κτηρίων. Η επαναδιαπραγμάτευση τέτοιων συμβάσεων σε διάφορους φορείς του Βόλου δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με άμεση συνέπεια η οικονομική αιμορραγία να συνεχίζεται αφενός και αφετέρου το «κόστος» να μετακυλύεται στους εργαζόμενους που απολύονται εν ριπή οφθαλμού.
Τρανό παράδειγμα η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μόλις έγινε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους εργολάβους απολύθηκαν καθαρίστριες, αλλά και όσες απέμειναν πληρώνονται με συμβάσεις… μεσαίωνα. Σε πολλά άλλωστε κτήρια έντονο είναι και το πρόβλημα καθαρισμού.
Όλες σχεδόν οι δημόσιες υπηρεσίες του Βόλου «έχουν παραδοθεί» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις καθαριότητας, όταν με τα μισά σχεδόν χρήματα -όπως επιμένουν τα συνδικάτα- θα μπορούσαν να απασχολήσουν τους διπλάσιους εργαζόμενους και μάλιστα σε μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι με συμβάσεις… πείνας όπως αυτές που υπογράφονται με τους ιδιώτες.
Σήμερα μέσω εργολαβίας στο Βόλο γίνεται η καθαριότητα σε όλο το Δημόσιο. Σε υπηρεσίες όπως στο ΙΚΑ, στις Εφορίες, στο Νοσοκομείο Βόλου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην Εργατική Εστία, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, στον ΟΣΕ, στις υπηρεσίες της Νομαρχίας αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε ορισμένες υπηρεσίες από τις παραπάνω οι εργολαβίες είναι μικτές, καθαριότητα - φύλαξη και συντήρηση… και ο δημόσιος κορβανάς αδειάζει.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για 2009 και 2010 δαπάνησε μέσα από τις εργολαβίες 7 εκ. ευρώ!!! Το 2009 για τη φύλαξη δαπάνησε 1.042.000 ευρώ και για τη καθαριότητα και συντήρηση 2.624.000 ευρώ. Το 2010 αντίστοιχα για τη φύλαξη 1.064.000 ευρώ και για τη καθαριότητα - συντήρηση 2.533.000 ευρώ. Συνολικά για τη φύλαξη υπογράφηκαν 28 συμβάσεων, 11 συμβάσεις για τη φύλαξη και 17 συμβάσεις για την καθαριότητα. Η εγγυητική του εργολάβου για κάθε έργο ορίζεται στο 10% επί του προϋπολογισμού ανά έργο συν το ΦΠΑ… Για τις παραπάνω εργασίες φύλαξης και καθαριότητας μέσω εργολάβων για το Πανεπιστήμιο μόνο απασχολούνταν μέχρι πρότινος 170 εργαζόμενοι.

Στο 1 εκ. ευρώ περίπου ανέρχεται ο προϋπολογισμός των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι καθαρίστριες που απασχολούνται στον εργολάβο συχνά - πυκνά προσφεύγουν με καταγγελίες για καθυστέρηση πληρωμών και μη καταβολή των χρημάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Αρκετές χιλιάδες ευρώ το χρόνο δαπανά επίσης το ΙΚΑ (140.000 ευρώ) και η Εφορία στο Βόλο όπως επίσης και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ο προϋπολογισμός των εργολαβιών καθορίζεται για την καθαριότητα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα… Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις αμοιβές των εργαζομένων.



«Συμβάσεις σε λευκό χαρτί….»

Οι εργαζόμενοι τέτοιων εργολαβιών τις περισσότερες φορές υπογράφουν εις γνώση τους τις αποδείξεις των 800 και 900 ευρώ, όταν στο χέρι όμως δεν λαμβάνουν περισσότερα από 500 ευρώ.

«Όταν κάνουμε ελέγχους, καταλαβαίνουμε αμέσως πού υπάρχει πρόβλημα με τις συμβάσεις των εργαζομένων σε τέτοιες εργολαβίες» παραδέχεται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος της τοπικής υπηρεσίας της Επιθεώρησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπογράφουν αποδείξεις για τα χρήματα που παίρνουν ώστε να μπορούν δικαστικά να διεκδικήσουν μετά τα δεδουλευμένα τους.
Οι καταγγελίες καθημερινά αυξάνονται στο μεταξύ καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που τους ζητείται να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά τη σύμβαση. Ο εργοδότης βάζει όποια ημερομηνία θέλει και όποιο ημερομίσθιο. Εάν απολυθεί ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη δεν μπορεί να αποδείξει ούτε στα δικαστήρια το δίκιο του.

Από τον έλεγχο των προσκομισθέντων και μη επιδειχθέντων κατά τον έλεγχο εγγραφών (ατομικές συμβάσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών) προκύπτουν εξάλλου και νέες παραβάσεις, όπως μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, όπως αυτό αναγράφεται στις καταστάσεις προσωπικού, υπέρβαση του νομίμου ωραρίου της ημερήσιας απασχόλησης, διαφορετική ημερομηνία πρόσληψης, σύμφωνα με το ΕΒΚΝΠ (Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού) ΙΚΑ του πίνακα προσωπικού και των σχετικών εγγράφων του ΟΑΕΔ.

Οι ιδιωτικές εργολαβίες που δραστηριοποιούνται στο Βόλο είναι άλλες ντόπιας προέλευσης και άλλες με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Μικρές εταιρίες που ξεκίνησαν στην αρχή διστακτικά έχουν εξελιχθεί σε κοινοπραξίες στο χώρο. Όταν μάλιστα ένα συνεργείο “χτυπά” έναν διαγωνισμό και δεν μπορεί να καλύψει με δικά του άτομα τη δουλειά, το δίνει υπεργολαβία σε άλλον, ενώ άλλοι εργολάβοι έχουν παράλληλα και εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων που διοχετεύουν άτομα σε διάφορους τομείς. .
Το αίτημα των συνδικάτων είναι να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες από όλους τους οργανισμούς, πρώην ΔΕΚΟ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία. Παραμένει και το αίτημά τους για πλήρη και σταθερή δουλειά αντί για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και η καταδίκη του εργασιακού Μεσαίωνα μέσα από συλλογική δράση και μαχητικά σωματεία.

Παράλληλα παραμένει μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι καταγράφεται μεγάλη φοροδιαφυγή που συντελείται με αποτέλεσμα η κερδοφορία των εταιρειών καθαριότητας να αυξάνεται διαρκώς εις βάρος όμως του Δημοσίου
Η εταιρία παίρνει χρήματα από το Δημόσιο για να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων για συγκεκριμένο ωράριο και βάρδιες, τα οποία όχι μόνο δεν τηρεί, αλλά υπεραπασχολεί τους εργαζόμενους και τους δηλώνει πολύ αργότερα από την ημέρα που τους προσέλαβε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους βάζει να υπογράφουν ότι εργάζονται και λιγότερες ώρες, λένε τα συνδικάτα που ζητούν πλέον να βάλει η Πολιτεία φραγμούς...

www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: