8.10.11

Επιστολή στην κα Διαμαντοπούλου από το Κίνημα Ανοικτών Σχολών...


Ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εγείρει αντιδράσεις από μέρους της φοιτητικής κοινότητας που... σε πληθώρα περιπτώσεων έφτασε στην ακραία μορφή διαμαρτυρίας, τις καταλήψεις των Σχολών μας. Η κατάσταση αυτή ,όμως, συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ανεξάρτητα από...
το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με το νέο νόμο, η Κατάληψη στρέφεται κατά των ίδιων των φοιτητών, τους στερεί την ελεύθερη πρόσβαση στις στοιχειώδεις λειτουργίες και υπηρεσίες, αναβάλει επʼ αόριστον την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και επιβαρύνει τις οικογένειες τους.

Πιστεύουμε στο άμεσο άνοιγμα των πανεπιστημίων ώστε κάτω από διαφανείς διαδικασίες να δοθεί η ευκαιρία στον κάθε φοιτητή να αναπτύξει τις απόψεις του πάνω στο νέο νόμο. Ο νέος νόμος ενώ βάζει τα θεμέλια για κάποιες θετικές αλλαγές χαρακτηρίζεται από μια αποσπασματικότητα και προχειρότητα στη διευθέτηση των υπό ρύθμιση θεμάτων, με αποτέλεσμα σε πολλές διατάξεις του να απομακρύνεται από την πραγματικότητα.

Το Κίνημα Ανοιχτών Σχολών ως αυθόρμητο δημιούργημα της φοιτητικής κοινότητας θα ήθελε να σας μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του, που αφορούν την απώλεια της Εξεταστικής του Σεπτεμβρίου στα Τμήματα στα οποία δεν κατέστει δυνατή η διενέργειά της λόγω των καταλήψεων.

Συγκεκριμένα επικροτούμε την απόφασή σας για άμεση διενέργεια εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές, η οποία μπορεί να διεξαχθεί παράλληλα με την διδασκαλία των μαθημάτων.

Επιπροσθέτως θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της διενέργειας ειδικής εξεταστικής το ταχύτερον δυνατόν για τους φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων τόσο της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε τη συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην έναρξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ώστε οι φοιτητές Τμημάτων που έχασαν την εξεταστική να μην αποκλεισθούν από τα προγράμματα αυτά.

Τέλος ζητάμε ξεκάθαρα τη διενέργεια διπλής εξεταστικής το Φεβρουάριο ή παρεμφερούς μοντέλου εξετάσεων, ώστε οι φοιτητές να μην απολέσουν το δικαίωμα της εξέτασης των μαθημάτων της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Κίνημα Ανοιχτών Σχολών

Δεν υπάρχουν σχόλια: