31.10.11

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία...


Ανοιξαν από τις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βουλγαρία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο υποψήφιος του... κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Ρόσεν Πλέβνελιεφ είναι το μεγάλο φαβορί.

Στον πρώτο γύρο, στις 23 Οκτωβρίου, ο Πλέβνελιεφ έλαβε το 40,11% των ψήφων ξεπερνώντας κατά τουλάχιστον 10 μονάδες τον σοσιαλιστή αντίπαλό του Ιβάιλο Κάλφιν, ο οποίος έλαβε ποσοστό 28,96%.

Ωστόσο ο Ιβάιλο Κάλφιν εξασφάλισε στο δεύτερο γύρο την υποστήριξη του κόμματος της τουρκικής μειονότητας (MDL). Η ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα, η πρώην επίτροπος της ΕΕ που κατέλαβε την τρίτη θέση την περασμένη Κυριακή, με ποσοστό 14%, δεν έδωσε οδηγίες στους ψηφοφόρους της.

Ο νικητής θα διαδεχθεί τον Γκεόργκι Παρβάνοφ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ύστερα από δύο πενταετείς θητείες στον προεδρικό θώκο.

Σε περίπτωση επιτυχίας του Πλέβνελιεφ, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ θα ελέγχει τους δύο βασικούς πόλους εξουσίας.

Β΄γύρος διεξάγεται επίσης στις δημοτικές εκλογές, με τους υποψήφιους του κυβερνητικού κόμματος GERB να προηγούνται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Από τον πρώτο γύρο εξελέγη δήμαρχος της Σόφιας η Ιορντάνκα Φαντάκοβα, του κόμματος GERB.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν 19:00 τοπική ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης θα ανακοινωθούν αμέσως μετά. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: