31.10.11

Θέμα πρωθυπουργού θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...



Με παρέμβαση του Μίμη Ανδρουλάκη, μέσω της ιστοσελίδας του, ξεκινούν από το πρωί σήμερα οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες στην... κατεύθυνση της συγκυβέρνησης ή των εκλογών. Αρκετοί βουλευτές, μάλιστα, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της ΚΟ που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, στις 5 το απόγευμα, αλλά θα παραμείνουν επιδεικτικά στο εντευκτήριο ή στο καφενείο και τη βιβλιοθήκη της Βουλής.

Βουλευτές και υπουργοί ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να καθορίσει χρόνο εκλογών, αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Τετάρτη και να το αφήσει να εννοηθεί από τη σημερινή του ομιλία στην ΚΟ. Οι βουλευτές, μάλιστα, αισθανόμενοι την πίεση των ψηφοφόρων τους και της κοινωνίας, ιδίως μετά τα επεισόδια στις παρελάσεις αλλά και τα συνθήματα στα γήπεδα (έστω και αν αργά αλλά σταθερά στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος), φέρονται αποφασισμένοι να μιλήσουν ενώπιον του πρωθυπουργού στην ΚΟ, αν τους δοθεί ο λόγος.

Στο στόχαστρο, μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς βουλευτές του κόμματός του αναμένεται να θέσουν όλο και πιο ευθέως, θέμα ηγεσίας. Ήδη, άλλωστε, συζητείται αρκετά η δήλωση του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Real News το Σάββατο, με την οποία κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει… υπουργός Εξωτερικών σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή να προχωρήσει σε εκλογές. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και όλοι καταλαβαίνουν τι εννοώ. Ένας πρωθυπουργός εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες που θα αγαπάει την πατρίδα. Ο Γιώργος υπουργός Εξωτερικών και ο Αντώνης Σαμαράς υπουργός Οικονομικών και όποιες άλλες δυνάμεις θέλουν μαζί στον αγώνα για την εθνική επιβίωση. Ο γόρδιος δεσμός δεν λύθηκε ακόμα, θα περάσουν δύσκολες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Real News ο κ. Γρηγοράκος.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι απλώς δεν αντέδρασε με πειθαρχικά μέτρα στον κ. Γρηγοράκο, αλλά και απέφυγε να απαντήσει. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Σάββατο στον Flash και ο Μίμης Ανδρουλάκης άφησε ανοιχτό το θέμα της ηγεσίας, σημειώνοντας με νόημα πως ο ηγέτης μπορεί να σκέφτεται και λύσεις χωρίς αυτόν. Υπό αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον αν στη συνεδρίαση της ΚΟ, με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι ή θα αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά, σε ένα θέμα, πάντως, που αναμένεται να εισέλθει με ένταση στον εσωτερικό διάλογο του κυβερνώντος κόμματος, όπως άλλωστε έχει εγγραφεί και στην ημερήσια Διάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Μετά τις δηλώσεις δέκα βουλευτών στη Real News, άλλοι πέντε τουλάχιστον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην πλειοψηφία τους στελέχη της λεγόμενης «ομάδας Βενιζέλου» έθεσαν δημοσίως θέμα ψήφισης της δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία, ζήτησαν κινήσεις στην κατεύθυνση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή εκλογές.

Αλλαγή ηγεσίας πριν τις εκλογές φέρεται να επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος

Ερωτηματικά προκαλεί, πάντως, η στάση των βουλευτών που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο, κυρίως για το εάν είναι σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών. Η στάση, άλλωστε, του κ. Βενιζέλου αποτελεί κλειδί για τις πολιτικές και εσωκομματικές εξελίξεις. Όπως έδειξε και η παρέμβασή του για έγκριση της δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία, επιθυμεί πολιτικές εξελίξεις τώρα, ώστε να απαλλαγεί από την υλοποίηση της συμφωνίας από τη θέση ευθύνης του «τσάρου» της οικονομίας. Ο κ. Ε. Βενιζέλος, άλλωστε, και στη συζήτηση για το Α΄ Μνημόνιο είχε ταχθεί υπέρ της έγκρισής του με 180 ψήφους και εν συνεχεία εκφράζει πολιτικά την ευρύτερη συναίνεση, έως την κυβερνητική συνεργασία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο αντιπρόεδρος θα επιχειρήσει να πείσει τον πρωθυπουργό για κινήσεις ευρύτερων συνεργασιών, ώστε να γίνουν πράξη τα όσα δεσμεύει τη χώρα η συμφωνία, αλλά δεν θα έρθει σε ευθεία και δημόσια αντιπαράθεση μαζί του.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως σημείο που θα επισφραγίσει ή θα ανατρέπει την κοινή πορεία Παπανδρέου-Βενιζέλου θα είναι η επίτευξη (παρασκηνιακής) μεταξύ τους συμφωνίας, ώστε να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σκέπτεται τον Μάρτιο

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίζεται πλήρως εκνευρισμένος, καθώς κατανοεί ότι δεν έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες, αν δεν οριστικοποιηθεί προηγουμένως συμφωνία για το "κούρεμα" του χρέους, ενώ το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης έχει αποκλείσει και συνεχίζει καθημερινώς να αποκλείει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Σε σύσκεψη χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού στη βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, οριστικοποιήθηκε ότι η δανειακή σύμβαση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η υλοποίηση της συμφωνίας θα διαρκέσει και τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται νωρίτερα εκλογές από τον ερχόμενο Μάρτη, εκτός εάν ανατραπεί ή εάν δεν μπορεί να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Κρίσιμες ψηφοφορίες

Το επόμενο διάστημα, πάντως, και πριν τη δανειακή συμφωνία θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό (τέλη Νοέμβρη), το φορολογικό νομοσχέδιο και νομοσχέδια για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, με πρώτο αυτό για τα ταξί και τα φορτηγά.

Υπουργοί που κρύβονται

Την ίδια στιγμή, πέραν της ΚΟ, το Μέγαρο Μαξίμου απασχολεί η «λευκή απεργία» των υπουργών, οι οποίοι εξακολουθούν να κρύβονται στα δύσκολα, φροντίζοντας πρωτίστως για την προσωπική τους στρατηγική. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίοι υπουργοί απέφυγαν να παρευρεθούν στις παρελάσεις, φοβούμενοι τις αποδοκιμασίες, ενώ αμέσως μετά τα επεισόδια αρνήθηκαν να βγουν και στις τηλεοράσεις, για να υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή απέναντι στην αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος. Το θέμα των «υπουργών που κρύβονται», αναμένεται να καυτηριαστεί και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, σε περίπτωση που δοθεί ο λόγος στους βουλευτές.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: