23.10.11

Τον είχαν προγράψει...


Πέρα από τα γεγονότα που μπορεί να αποτέλεσαν την πραγματική αφορμή ή και την αιτία της αποχώρησης του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήθελε να ... τον ξεφορτωθεί εδώ και καιρό.

Ο καθηγητής Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Σπινέλλης βρέθηκε στο υπουργείο ως τεχνοκράτης και πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν από τους λίγους εκεί μέσα που ενδιαφερόταν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια. Οπως ήταν γνωστό και ότι ενοχλούσε, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πολιτικοί προϊστάμενοί του συχνά εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους. Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το καλοκαίρι, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έδειχναν περίπου ανύπαρκτο ελεγκτικό έργο για τις 34 μεγαλύτερες εφορίες, κάνοντας έξαλλους τους εφοριακούς και μαζί τους Β. Βενιζέλο, Π. Οικονόμου και Γ. Καπελέρη, οι οποίοι μίλησαν για γκάφα και τον ανάγκασαν να ανακαλέσει.

Ο Δ. Σπινέλλης επέμενε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η μηχανοργάνωση των εφοριών, ώστε οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται να συναλλάσσονται με τους εφοριακούς, και προσπαθούσε να θέσει σε εφαρμογή σύνθετες διασταυρώσεις για να εντοπίζονται οι φοροφυγάδες και όσοι σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων . Σε αντίθεση με τον καθηγητή Δ. Σπινέλλη (ο οποίος παλαιότερα είχε συντάξει και μία αποκαλυπτική έκθεση για την υπόθεση υποκλοπών της Vodafone), ο έτερος γραμματέας, Γ. Καπελέρης, διατηρεί άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
ΒΑΣ. Σ. (Πολιτικά Παρασκήνια, Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: