2.10.11

Αναχώματα για το τσουνάμι των πλειστηριασμών...


Διευρύνουν τη δράση τους οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω». Πρόσφατα απέτρεψαν έναν πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Καλούν μάλιστα οποιονδήποτε αντιμετωπίζει αντίστοιχη διαδικασία να ... ενημερώνει έγκαιρα τις επιτροπές για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής πλειστηριασμών, προκειμένου να παρέμβουν και να τον εμποδίσουν.

Παρ' όλο που οι πλειστηριασμοί της κύριας ή μοναδικής κατοικίας έχουν ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου (νόμος 3869/2010), εντούτοις, ενώσεις καταναλωτών και πολιτών υποστηρίζουν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι, ώς το τέλος του χρόνου, θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες.

Περισσότερα από 50 χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή πλειστηριασμού και τα μισά απ' αυτά αφορούν πρώτη κατοικία. Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις. Μάλιστα, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών μιλάει «για τσουνάμι εκδόσεως διαταγών πληρωμής και κατασχετήριων εκθέσεων τους τελευταίους 18 μήνες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγ. Κρητικός εξηγεί πως «αυτή τη στιγμή επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν μέχρι το προτελευταίο βήμα της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, που είναι η κατάσχεση και απλώς δεν εκτελούν την τελευταία πράξη του δράματος, που είναι ο πλειστηριασμός της κινητής ή ακίνητης περιουσίας που έχουν κατασχέσει».

Ο κ. Κρητικός αναφέρει ότι η αύξηση των διαταγών πληρωμής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ιλιγγιώδης: «Στο συγκεκριμένο δικαστήριο, εκδικάζονται αιτήσεις διαταγών πληρωμής άνω των 12 χιλιάδων ευρώ. Σε σχέση με το 2008, το 2011 οι εκδόσεις διαταγών πληρωμής αναμένεται να αυξηθούν κατά 600%. Το 2008 είχαν εκδοθεί για ολόκληρο το έτος περίπου 5.000 διαταγές πληρωμής, ενώ μόνο για το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν περίπου 25.000. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Ειρηνοδικείο Αθηνών προσεγγίζει το 220%».

Προσθέτει επίσης ότι η άνοδος είναι εξίσου εκρηκτική και σε άλλες πόλεις: «Στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Πειραιώς η αύξηση προσεγγίζει το 100%, ενώ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη αύξηση φτάνει ξεπερνάει το 200%. Ακόμη και στις θεωρητικά πλούσιες τουριστικά περιοχές όπως είναι τα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Κρήτης και συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου τα ποσοστά των αντίστοιχων αυξήσεων φτάνουν στο 150%».

Μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με δεδομένη τη γενικότερη αφαίμαξη που δέχονται τα εισοδήματα των πολιτών, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, ζητάει να επεκταθεί για 3 έτη η αναστολή των πλειστηριασμών. Παράλληλα υποστηρίζει ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ούτως ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου εξηγεί ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες: «Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες-μέλη της και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η αναστολή».

Μάλιστα τα σημεία των καιρών φέρνουν στη διακευκαμένη ζώνη της χρεοκοπίας κι άλλους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν πέσει στην παγίδα του υπερδανεισμού. Οπως εξηγεί ο δικηγόρος και μέλος των επιτροπών αγώνα «Δεν Πληρώνω», Γιάννης Γιαντζουράκης, «πρόκειται για ένα φαινόμενο των τελευταίων έξι μηνών. Αναδεικνύεται ένα νέο προφίλ δανειοληπτών που ήταν συντηρητικοί και δεν ενέδιδαν στα διάφορα άλλα προϊόντα των τραπεζών (π.χ. διακοποδάνεια ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα) και οι οποίοι μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο τελευταία και αυτοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γεγονός που οφείλεται είτε στις συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, όπως είναι οι μειώσεις μισθών, είτε γιατί έμειναν άνεργοι».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται ραγδαία οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους, μετά τις σχετικές ευνοϊκές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί.

Από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφέρεται ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τον Ιούνιο ξεπερνούν τις επτά χιλιάδες σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες.

Εναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει αναλάβει τη νομική κάλυψη 400 πολιτών που δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις: «Εχουμε συνάψει με το Συνήγορο του Καταναλωτή μία σύμβαση που επιδοτείται από το ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να κάνουμε αιτήσεις προς τις τράπεζες και τα ειρηνοδικεία, εκμεταλλευόμενοι το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εκατόν πενήντα νέοι δικηγόροι, έναντι ενός μικρού τιμήματος (80 ευρώ) προωθούν τις υποθέσεις αυτές», εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΠ Στέλιος Μανουσάκης.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν και οι συστηματικές πρωτοβουλίες παρεμπόδισης των πλειστηριασμών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: