30.11.11

Χάπι εντ στο θρίλερ της έκτης δόσης...


Επιστολές που θα υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις θα στείλει ο Γιούνκερ στους αρχηγούς
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ άναψε χθες το βράδυ το πράσινο φως για την...

εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ότι έχει λάβει τις επιστολές από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους αρχηγούς των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τις οποίες χαρακτήρισε ικανοποιητικές.


Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα χρήματα της έκτης δόσης αφού προηγηθεί και η σχετική απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κάλεσε επίσης την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαβουλεύσεις της με τους ιδιώτες για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων εντός του Ιανουαρίου του 2012.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι το Εurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκ μέρους του Eurogroup τη δική του απαντητική επιστολή.

Αυτή, όπως διευκρινιζόταν, θα συνιστά και ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν στείλει τα κόμματα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και αυτό για να είναι ξεκάθαρο ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.

Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το ΔΝΤ πληροφόρησε το Eurogroup ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την έκτη δόση αναμένεται να ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης. Για τις ενέργειες αυτές ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει την Κυβερνητική Επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου όλα τα υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012,

Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστα (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων κ.λπ.) που θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή. Στο μεταξύ η Τρόικα θα έρθει στην Αθηνά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου.

Εγγυήσεις για EFSF. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να πολλαπλασιάσουν την ισχύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω μερικής ασφάλισης των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ζώνης του ευρώ. Κατά περίπτωση το EFSF θα ασφαλίζει το 20%-30% των ομολόγων αυτών...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: