16.11.11

Φαράγγι της Νέδας: «Θηλυκή» γοητεία !...


Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και βρίσκεται στην Μεσσηνία.!!
Περνά από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς και ενέπνευσε τους Αρχαίους Έλληνες στη δημιουργία πολλών μύθων.
Η Νέδα ήταν μία νύμφη που έγινε τροφός του Δία. Όταν η Ρέα γέννησε το Δία τον έδωσε στις νύμφες των νερών και...
των ποταμών, Νέδα, Θεισόα και Αγνώ, για να τον μεγαλώσουν. Έτσι, η νύμφη Νέδα που μεγάλωσε τον Δία έδωσε το όνομά της στο ποτάμι, ενώ θεοί και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας έπλεξαν εδώ τις ιστορίες τους.
Η διαδρομή του ποταμού πολύπλοκη, ελικοειδής αλλά πραγματικά παραδεισένια περνά από υπέροχα τοπία με πλατάνια και κυπαρίσσια, αμμουδιές, αλλά και θεόστενα φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, σπηλιές κι ερειπωμένους νερόμυλους, που αντηχούν τους θρύλους της περιοχής και εξάπτουν τη φαντασία.
Η περιήγηση στη Νέδα και τις γύρω περιοχές είναι μία περιήγηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Πελοποννήσου.
Βρίσκεται ανάμεσα σε 3 νομούς το νομό Αρκαδίας, το νομό Ηλείας και το νομό Μεσσηνίας και είναι το φυσικό σύνορο των δύο τελευταίων νομών, ενώ τα νερά της χύνονται στο Ιόνιο πέλαγος στον Κυπαρισσιακό κόλπο μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων.
Τα νερά της Νέδας ακολουθούν μία γραφική διαδρομή περνώντας μέσα από στενά φαράγγια και σκεπασμένες από πυκνή βλάστηση όχθες. Ανάμεσά τους σχηματίζονται μικρές λίμνες, καταρράκτες και σπήλαια, ενώ συνεχίζοντας την πεζοπορία μέσα στο φαράγγι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μπείτε μέσα στο νερό για να το περάσετε. Τα τοπία είναι εκπληκτικά, νερά τρέχουν από παντού και η φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο.
Την πεζοπορία σας στο φαράγγι της Νέδας στην Μεσσηνία μπορείτε να την ξεκινήσετε είτε από το χωριό Πέτρα κοντά στις πηγές του ποταμού, είτε κοντά στο χωριό Κούβελα, είτε κάτω από το χωριό Αυλώνα είτε κάτω από τα Πλατάνια. Το σημείο θα το επιλέξετε ανάλογα με το πόσο θέλετε να περπατήσετε.
Η γαστρονομία της περιοχής εξαιρετική. Απλές συνταγές γεμάτες φαντασία, με τοπικά προϊόντα. Στα μικρά χωριά που θα συναντήσετε στο πέρασμά σας από την περιοχή, οι κάτοικοι μαγειρεύουν με ό,τι παράγουν οι ίδιοι και ότι τους προμηθεύει απλόχερα η φύση...
http://newsmessinia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: