13.11.11

Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη...


Ολοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ άλλη μια φορά. Ούτε ένας δεν υπάρχει που να δηλώνει ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, ακόμα και μεταξύ εκείνων που πρωταγωνίστησαν στην ... ανατροπή του Γ. Παπανδρέου, όπως θ' ανέμενε κανείς.
Είναι γεγονός ότι ο συνασπισμός των βουλευτών που ΠΑΣΟΚ που θεωρούν το μνημόνιο μονόδρομο και τον Λ. Παπαδήμο εγγυητή της εφαρμογής του σημείωσε μια σημαντική νίκη. Οι βουλευτές αυτοί ανέτρεψαν τον Γ. Παπανδρέου, πέτυχαν να γίνει πρωθυπουργός ο Λ. Παπαδήμος και να δικαιωθεί -εντός του ΠΑΣΟΚ- αυτή η πολιτική ως η μόνη δυνατή.

Κατ' εκείνους, όμως, δεν πέτυχαν όλους τους στόχους τους, καθώς η κυβέρνηση, λένε, δεν είναι ακριβώς όπως την ανέμεναν. «Η κυβέρνηση αυτή είναι ένα προϊόν συμβιβασμού», έλεγε την Παρασκευή το βράδυ εκσυγχρονιστής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι δυνατόν να θέλαμε να παραμείνουν ο Π. Οικονόμου, ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Χρ. Παπουτσής και να βάλουν και τον Α. Ροντούλη που μας έλεγε "γομάρια"; Οχι, δεν θέλαμε αυτό. Θέλαμε μία καθαρά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», σχολίαζε απογοητευμένος, επισημαίνοντας ότι, εκτός από τον Λ. Παπαδήμο, μόνο ο Τ. Γιαννίτσης και η τρόικα του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης), ικανοποιεί τα κριτήριά τους.

Οι πιο καχύποπτοι μιλούν και για πιθανές συναλλαγές του Γ. Παπανδρέου με υπουργούς που διατηρήθηκαν στη θέση τους, έχοντας στο μυαλό τους τις εσωκομματικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Οι «μεταρρυθμιστές» που θεωρούν το μνημόνιο μονόδρομο, εξακολουθούν να πνέουν μένεα κατά του Γ. Παπανδρέου. Τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να δέσει χειροπόδαρα τον Λ. Παπαδήμο, για τον οποίο ισχυρίζονται ότι λίγο έλειψε να τα βροντήξει κατά τη διάρκεια συγκρότησης της κυβέρνησης. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, παρότι εύχονται να πετύχει αυτή η κυβέρνηση, προβλέπουν ότι δύσκολα θα αντέξει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι βενιζελικοί, πάλι, άρχισαν να οργανώνονται για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Β. Βενιζέλος φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι θέλει μία δεύτερη ευκαιρία. Το πνεύμα στο οποίο πολιτεύεται εντός του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτός δεν φταίει σε τίποτα, καθώς «βρήκε τετελεσμένα».

«Ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφεραν στην Ελλάδα το ΔΝΤ. Ο Β. Βενιζέλος κάνει ό,τι μπορεί», λένε οι δικοί του.

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, το στρατόπεδο των παπανδρεϊκών-προεδρικών αντέχει ακόμα, διαθέτει σημαντική επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι καλά οργανωμένο. Πολλοί από αυτούς αποκαλούν ήδη τον Λ. Παπαδήμο «ο τραπεζίτης» και δυο τρεις συζητούσαν ακόμα και το ενδεχόμενο ν' αρνηθούν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι κουβέντες αυτές όμως ειπώθηκαν μάλλον εν θερμώ και κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να πιστεύει ότι θα πραγματοποιήσουν την «απειλή» τους. Ολοι τους, πάντως, είναι έξαλλοι με τους 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απαιτούσαν και πέτυχαν την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου. Φτάνουν μάλιστα να τους κατηγορούν για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «συνταγματική εκτροπή».

Μαζί τους συντάσσονται και οι «κοινωνιστές» (που ισχυρίζονται ότι διαφωνούν με το μνημόνιο και το ψήφισαν αναγκαστικά). Κάποιοι από την ομάδα αυτή σχολίαζαν ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ανατροπή του πρώην -πλέον- πρωθυπουργού (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Αποστολάκη κ.ά.) πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και να κάνουν δικό τους κόμμα. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η «ανατροπή» του Γ. Παπανδρέου σχεδιάστηκε σε γραφείο συγκεκριμένου τραπεζίτη με τη συμμετοχή των βουλευτών που υλοποίησαν τις πιέσεις, αλλά και γνωστών δημοσιογράφων. «Αν δεν συμμετείχαν στην κυβέρνηση στελέχη απ' όλες τις ομάδες του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα θα είχε ήδη διασπαστεί», δήλωνε κομματικό στέλεχος.

Ο Χ. Καστανίδης, που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, ως αποδιοπομπαίος τράγος -αφού του φόρτωσαν το δημοψήφισμα και τις συνέπειες που προκάλεσε- μιλά ήδη για τη συγκρότηση της παράταξης και τη μεγάλη κεντροαριστερά, αλλά όλοι πιστεύουν ότι δεν θα εγκαταλείψει τον Γ. Παπανδρέου. Αλλωστε και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με το που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, άρχισε να μιλάει για... σοσιαλισμό και επιχειρεί να αναστηλώσει το σχετικό προφίλ, προκειμένου να διατηρήσει τώρα την εξουσία στο κόμμα.

Το επιτελείο του έδωσε στη δημοσιότητα και έναν διάλογο με τον Λουίς Αγιάλα, γραμματέα της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», όπου φέρεται να του λέει ότι έχει γίνει... «σύμβολο του αγώνα των Σοσιαλδημοκρατών» και τον Γ. Παπανδρέου να του απαντάει ότι θα συνεχίσει τον... «αγώνα απέναντι στις δυνάμεις που συμβάλλουν στη συγκέντρωση της οικονομικής εξουσίας στα χέρια των λίγων».

Μεταξύ των κομματικών στελεχών υπάρχουν αρκετοί πλέον, από προχθές, που μιλούν «για ατίμωση της παράταξης». Μία ομάδα περίπου πενήντα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τους βουλευτές να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Στην επιστολή αυτή μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που «επιδιώκει να φιμώσει το λαό, καταδικάζοντάς τον σε αργό οικονομικό θάνατο, κατακόρυφη πτώση του βιοτικού του επιπέδου και μόνιμο περιορισμό της κυριαρχίας, ώστε να μην αμφισβητήσει την εφαρμοζόμενη εδώ και δυο χρόνια στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού».

Αναφέρουν επίσης ότι «καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας, ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ή και άλλων κομμάτων, καμία κυβέρνηση τεχνοκρατών ή οποιωνδήποτε άλλων δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από τη Βουλή αυτή και να δεσμεύσει το λαό σε μια συμφωνία με τέτοιες συνέπειες όπως αυτές που συνεπάγεται η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου».

Το σίγουρο είναι ότι μια ιδιαίτερα ταραχώδης περίοδος για το ΠΑΣΟΚ μόλις ξεκίνησε.

*«Πάρε το μνημόνιο και φύγε από εδώ» φώναζαν στον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Ιούνιο χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες στην πλατεία Συντάγματος. Και να που έφυγε. Δεν τον έριξαν αυτοί όμως, ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αφουγκράστηκαν την ελληνική κοινωνία τον έριξαν. Τον Γ. Παπανδρέου τον έριξαν αυτοί που επιθυμούν την αυστηρότερη εφαρμογή του μνημονίου και της αντίστοιχης πολιτικής. Οσο για τους υπόλοιπους; Θα ψηφίσουν άλλη μια φορά γκρινιάζοντας «για το καλό της πατρίδας» και όσοι είναι αναγνωρίσιμοι θα εξακολουθούν να αποφεύγουν να περπατήσουν ανάμεσα στον απλό κόσμο.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: