10.11.11

Γιατί ο Γιώργος προσπάθησε να «επιβάλλει» Πετσάλνικο...


Ύστατη κίνηση για την επιβίωση του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην παρασκηνιακή μάχη με τους επίδοξους διαδόχους του θεωρήθηκε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επιλέξει την “μεταβίβαση” της ...πρωθυπουργίας στον Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς οποιαδήποτε άλλη πασοκογεννής επιλογή για το ανώτερο αξίωμα της χώρας θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιδίωξη του να συνεχίζει να ηγείται του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η προοπτική της σωτηρίας του Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης συνεργασίας και η αποτροπή του κινδύνου το κόμμα περιέλθει σε όσους συνέβαλλαν αποφασιστικά για την “έξοδο” του από το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσαν τον κεντρικό προβληματισμό και στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του στην Βουλή με την συμμετοχή των Φ. Πετσάλνικου, Ε. Βενιζέλου, Ν. Αθανασάκη, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Πετρουλάκη και Γ. Ελενόπουλου. “Αν πάμε σε Παπαδήμο διαλύεται και το ΠΑΣΟΚ και τελειώνει και η πολιτική σου καριέρα” ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από την επίμαχη συζήτηση.

Είναι προφανές ότι στους μεγάλους αμφισβητίες του Γιώργου Παπανδρέου στην παρούσα φάση δεν ανήκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς οι δυνάμεις που τον είχαν ακολουθήσει στην αναμέτρηση τους για την προεδρία το 2007 είτε έχουν αυτονομηθεί λόγω της απόφασης του να εισέλθει στην κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι είτε αλληθωρίζουν προς την τρόικα εσωτερικού. Δηλαδή τους Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση οι οποίοι έγιναν έξω φρενών μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου καταλήγει στην υποψηφιότητα του Φίλιππου Πετσάλνικού, ενώ ακόμη πιο σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές που το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία μετά την γκάφα του να παίξει το χαρτί του δημοψηφίσματος.

“Δεν φτάνει που έκανε υπουργούς τους κηπουρούς του, τώρα θέλει να κάνει πρωθυπουργό και τον αρχικηπουρό του” δήλωναν χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι εάν έρθει στην Βουλή ο Φ. Πετσάλνικος ως υποψήφιος πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τότε θα τον καταψηφίσουν. Οι αντιδρώντες βουλευτές, που ξεπερνούν τους 30, θύμιζαν επίσης ότι ο Φ. Πετσάλνικος ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλλε στο να οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό και να διασυρθεί και να ταπεινωθεί διεθνώς, καθώς ήταν ένας εξ αυτών που είχε εισηγηθεί στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κατά την διάρκεια της μυστικής σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Καστρί και είχε ληφθεί η σχετική απόφαση. Επίσης παρά το σάλο που είχε προκληθεί διεθνώς συνέχιζε να υπεραμύνεται δημοσίως την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα μέχρις ότου ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε από τις Κάννες...

www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: