12.11.11

Γιατί μπήκαν, τώρα, τέσσερις υπουργοί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας...


Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαρτίζεται από τέσσερις πολιτικούς! Τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, τους... κυρίους Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Γεωργίου ως αναπληρωτές υπουργούς και τον κ. Κώστα Σπηλιόπουλο που παρέμεινε στη θέση του υφυπουργού Άμυνας.

Τέσσερα άτομα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είχαν τοποθετηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ούτε σε πολεμικές περιόδους, ούτε καν την περίοδο της προετοιμασίας για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που οι ανάγκες ήταν πολλές και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια χιλιάδων υψηλών προσκεκλημένων και εκατοντάδων χιλιάδων θεατών.
Γιατί τώρα, που οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να περιοριστούν, διορίστηκαν τέσσερα πολιτικά στελέχη στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Γιατί έπρεπε να τοποθετηθούν στο Πεντάγωνο πολιτικοί όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ; Αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός τις πρόσθετες δαπάνες;

Ο λόγος είναι απλός. Αυτή ήταν η απόφαση του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, που όπως πληροφορείται το protothema.gr, ζήτησε πιεστικά -για να μην πούμε ότι επέβαλλε- από τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση να εκπροσωπούνται όλα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Γιατί όμως ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να μπουν στη νέα πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου στελέχη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ; Ανησυχεί για κάτι; Μήπως έχει πληροφορίες ότι κάτι ετοιμάζεται; Θεωρεί μήπως ότι υπάρχουν -αλίμονο- άντρες των ενόπλων δυνάμεων... εκτός ελέγχου; Άραγε το πολιτικό σύστημα λαμβάνει από πριν τα μέτρα του για μια πιθανώς παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας; Ή μήπως υιοθετείται διά της τεθλασμένης το αμερικανικό μοντέλο που θέλει το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία να ελέγχονται από διαφορετικό υπουργό;
Για κανέναν απ' αυτούς τους λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση για να στείλει σε όλους το μήνυμα ότι έχουν ευθύνη για την Εθνική Άμυνα. Να διαβεβαιώσει με έμμεσο τρόπο ότι ουδείς θα παίξει παιγνίδια με τις ένοπλες δυνάμεις και ότι ταυτοχρόνως όλα τα κόμματα του μεταβατικού κυβερνητικού συνασπισμού εμπλέκονται στον τομέα της άμυνας.

Η απόφαση για απομάκρυνση του κ. Πάνου Μπεγλίτη δεν ανήκει στον κ. Παπαδήμο. Ήταν απαίτηση της ΝΔ, που θεωρούσε ότι με τους χειρισμούς του έχει δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των στρατιωτικών. Ίσως και με υπερβολικό τρόπο, πολλοί είχαν αντιδράσει στη δημιουργία "γραφείου" παραπόνων, απ' ευθείας στο επιτελείο του κ. Μπεγλίτη υποστηρίζοντας ότι έτσι παρακάμπτεται η ιεραρχία. Επιχείρημα εν πολλοίς αβάσιμο, αφού και τώρα, και παλαιότερα και πάντοτε, όποιος το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί με επιστολή ή τηλεφώνημα στην πολιτική ηγεσία οποιουδήποτε υπουργείου κοινοποιώντας το πρόβλημα του. Τώρα αν το ζήτημα θα εξεταστεί, ή αν το γράμμα θα διαβαστεί έστω από κάποιον αρμόδιο είναι άλλο θέμα...

Η δημιουργία ωστόσο η δημιουργία υπουργικής υπηρεσίας για την υποβολή διαμαρτυριών σκέψεων και προτάσεων εκνεύρισε τους αποστράτους. Η ένταση αυξήθηκε από την έφοδο αποστράτων -που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές των συντάξεών τους- μέσα στο στρατόπεδο Παπάγου. Για πρώτη φορά στα χρονικά ματαιώθηκε επίσης η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε η αιφνιδιαστική αλλαγή και των τεσσάρων αρχηγών των γενικών επιτελείων την 1η Νοεμβρίου, απόφαση για την οποία επικρίθηκε σφοδρά ο τέως υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, την ώρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν σε όλους προφανές ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά επί μακρόν. Ορισμένοι, τελείως αστήρικτα και χωρίς γνώση των ισορροπιών, είχαν σπεύσει τότε να πουν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση άλλαξε τους αρχηγούς επειδή μπορεί να ανησυχούσαν ότι η προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία δεν μπορούσε να ελέγξει κάποια πιθανά... σταγονίδια. Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές των αρχηγών κάποια στιγμή θα γίνονταν, αφού από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ το 2009 παρέμεναν όλοι στα πόστα τους. Είναι όμως απόλυτη πραγματικότητα ότι η μαζική αντικατάσταση των στρατηγών δεν είναι κάτι σύνηθες και ουδείς μπορεί να διαφωνήσει πως ο πολιτικός χρόνος που έγιναν οι αλλαγές ήταν τουλάχιστον ατυχής και... άκαιρος.

Κάπως έτσι, μέσα σε δέκα μέρες άλλαξαν όλοι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων και επιπλέον αντικαταστάθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία μόνο ο κ. Σπηλιόπουλος έμεινε στη θέση του υφυπουργού.

Σήμερα Σάββατο, παράλληλα με την ενημέρωση των νέων πολιτικών τους προϊσταμένων οι ανώτατοι αξιωματικοί θα πρέπει να βρουν ή να δημιουργήσουν ακόμη ένα υπουργικό γραφείο αφού στις πτέρυγες του Πενταγώνου μέχρι σήμερα υπήρχαν διαθέσιμα μόνο τρια υπουργικά γραφεία και τώρα οι υπουργοί είναι τέσσερις. Είπαμε, τέσσερις υπουργοί στο Πεντάγωνο μπαίνουν για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: