14.11.11

«Συγκυβέρνηση» και στο Ερρίκος Ντυνάν...


Το μοντέλο της… συγκυβέρνησης στο «Ερρίκος Ντυνάν» επιλέγει πλέον το υπουργείο Υγείας στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου.
Ο πρόεδρος του κοινωφελούς –και υπερχρεωμένου- νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Ανδρέας Μαρτίνης θα «κυβερνά» τη ναυαρχίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από...

κοινού με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο. Η πρώτη απόφασή τους θα αφορά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για το μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Λιαρόπουλος ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα τη θέση του Συμβούλου Διαχείρισης στο νοσοκομείο. Παρότι εκκρεμεί η έγκριση του διορισμού του από το ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» -αναμένεται να δοθεί στην ερχόμενη Τρίτη- ο καθηγητής έχει ήδη εγκατασταθεί στον 2ο όροφο του κτιρίου γραφείων του ιδρύματος με επιτελείο συνεργατών του και ετοιμάζεται να ασκήσει τα νέα καθήκοντα που του ανέθεσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος –σημειωτέον ότι η τελευταία συνεργασία τους αφορούσε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Επτά οικονομολόγοι και μάνατζερ υγείας «ξεσκονίζουν» τις καταστάσεις των εργαζομένων και τις μισθοδοσίες τους, τις δανειακές συμβάσεις του «Ντυνάν» (χρωστά πλέον των 80 εκατ ευρώ στη Marfin), τις απαιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, «χαρτογραφούν» τις κλινικές, τα εργαστήρια, τον ιατρικό εξοπλισμό αλλά και το Τμήμα προμηθειών του νοσοκομείου ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να καταρτίσουν (νέο) σχέδιο λειτουργίας του «Ντυνάν».

Νυστέρι για… συρρίκνωση δαπανών και προσωπικού

Το μείζον πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του «Ντυνάν» είναι απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες. Η καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι προσώρας και η απόλυτη προτεραιότητα του κ. Λιαρόπουλου.

Σε δεύτερη φάση ωστόσο ο καθηγητής ετοιμάζει το… νυστέρι για επεμβάσεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό του νοσοκομείου. Κατά πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί υπεράριθμοι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα τμήματα αλλά και υπέρογκοι μισθοί.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δώσει το… στίγμα της σπατάλης στις μισθοδοσίες μιλώντας για το «Ντυνάν» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: «Δεν νοείται διοικητικός υπάλληλος που εργάζεται οκτάωρο να αμείβεται με 10.000-12.000 ευρώ το μήνα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος είχε επικρίνει έντονα τον ισόβιο πρόεδρο του «Ντυνάν» κ. Μαρτίνη για το μοντέλο διοίκησης που ακολουθούσε τα 11 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου: «Το Ερρίκος Ντυνάν χρωστάει στη Μarfin “τα μαλλιά της κεφαλής τους”. Η οφειλή αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μαρτίνης επιμένει στη σημερινή κατάσταση και συγκρούεται με τον κ. Βγενόπουλο. Ούτε ένα ευρώ δεν θα ξαναδώσουμε στη Marfin, εδώ δεν είμαστε για να πληρώνουμε τα χρέη του», ανέφερε ο υπουργός προδιαγράφοντας και τις εξελίξεις της… συγκυβέρνησης στο ίδρυμα.

Ανοίγει η πόρτα του «Ντυνάν» στους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Η έλευση του καθηγητή κ. Λιαρόπουλου δίχασε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό που προκάλεσε η δήλωσή του για την αναγκαιότητα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων στο προσωπικό, οι 1.500 επαγγελματίες υγείας και διοικητικοί υπάλληλοι που το στελεχώνουν, τον αντιμετώπισαν μάλλον αρνητικά.

Οι προτάσεις που ακούγονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου κάνουν λόγο για συρρίκνωση εργαζομένων αλλά και μισθών, καθώς και για το άνοιγμα του νοσοκομείου στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.Ιδίως το τελευταίο, συγκεντρώνει και τις πιο έντονες αντιδράσεις.

Ο Σύμβουλος Διαχείρισης, πάντως, επιχειρηματολογεί στις συνομιλίες του με στελέχη του «Ντυνάν» και του υπουργείου Υγείας για τα πολλαπλά οφέλη που θα είχε η συνεργασία του νοσοκομείου με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, ιδίως του Αρεταίειου, του Αιγινήτειου κα . «Εμείς διαθέτουμε υποδομές, χώρους και εξοπλισμό. Οι πανεπιστημιακοί θα φέρουν την ιατρική εμπειρία, το κύρος που κουβαλούν. Το Ντυνάν θα προσελκύσει ασθενείς, οι γιατροί θα μπορούν να εργάζονται σε καλύτερο περιβάλλον, οι ασθενείς θα απολαμβάνουν άλλου τύπου νοσηλεία» λέει εξηγώντας το σχέδιό του για την «εισβολή» των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ.

Μάλιστα, μία από τις παράπλευρες… ωφέλειες αυτού του σεναρίου αφορά κατά τον ίδιο και την «απελευθέρωση» των κτιρίων- «φιλέτων» όπου στεγάζονται το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο μεταξύ, το βέβαιον είναι ότι το «Ντυνάν» εντάσσεται στο σχήμα του νοσοκομειακού συμπλέγματος που περιλαμβάνει το «Σισμανόγλειο», το «Αμαλία Φλέμινγκ», το 1ο νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, τα νοσοκομεία αυτά θα τεθούν υπό… παρακολούθηση και εποπτεία, αφενός γιατί υπάρχει πρόβλημα με τα οικονομικά τους, αφετέρου για να παράσχουν ενιαίες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό πχ το «Ντυνάν» θα μπορεί να δανείζει κλίνες της ΜΕΘ σε ασθενείς του Σισμανογλείου ή του «Αμαλία ΦλέμινγΚ» ή και τα εργαστήριά του στους ασθενείς του ΕΣΥ...
www.flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: