31.12.11

Έκαναν ρεβεγιόν στον Νότιο Πόλο...

Παραμονή πρωτοχρονιάς στο Νότιο Πόλο έκαναν ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης) και ο φίλος του, επίσης Αυστραλός, Τζάστιν Τζονς.
Οι δυο νέοι έφτασαν με καθυστέρηση δέκα ημερών στο Νότιο Πόλο, ύψωσαν την αυστραλιανή σημαία και τώρα βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής για ...να φτάσουν στη βόρεια Ανταρκτική έως τις 24 Ιανουαρίου.

Η τελευταία πτήση του καλοκαιριού για το Νότιο Ημισφαίριο θα αναχωρήσει από την Ανταρκτική στις 24 Ιανουαρίου και μετά από αυτήν δεν θα υπάρξει άλλη για αρκετό καιρό, καθώς τον χειμώνα δεν διεξάγονται πτήσεις.

Στην πτήση αυτή θα πρέπει να είναι και δυο νέοι που επιδιώκουν να περάσουν στην ιστορία ως οι πρώτοι άνθρωποι που κατακτούν το Νότιο Πόλο.

Ο Τζέιμς Καστριτσιώτης και ο Τζάστιν Τζονς έχουν ήδη διανύσει 1150 χιλιόμετρα, αλλά πρέπει να κάνουν και άλλα 1100 για να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που τους υποχρέωσαν να καθυστερήσουν τους ανάγκασαν, επίσης, να περιορίσουν την κατανάλωση φαγητού για να έχουν αποθέματα.

Έχοντας κάνει και άλλα παγκόσμια ρεκόρ οι δυο τους επιδιώκουν το έως τώρα ακατόρθωτο: Να διασχίσουν με τα πόδια την Ανταρκτική και να πάνε ως το Νότιο Πόλο. Τον πρώτο στόχο ήδη τον πέτυχαν και τώρα μένει να ολοκληρώσουν με επιτυχία την επιστροφή για να πετύχουν και τον δεύτερο στόχο τους.

Μαζί τους κουβαλούν -για την ακρίβεια σέρνουν με έλκηθρα- και 400 κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αντικείμενα για να πετύχουν τον άθλο τους.

Παρά την σκληρή προετοιμασία τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα είχαν προβλέψει και απίστευτες δυσκολίες.

Το χιόνι είναι μαλακό με αποτέλεσμα να βουλιάζουν, η θερμοκρασία 50 βαθμούς υπό το μηδέν και συχνά ο άνεμος σηκώνει το χιόνι ένα μέτρο μπροστά τους.

Μέσα από την σελίδα τους στο Facebook δηλώνουν εξαντλημένοι, αλλά και αποφασισμένοι. Γράφουν μάλιστα πως φθάνοντας στο Νότιο Πόλο επιτέλους έπλυναν τις κάλτσες και τα εσώρουχά τους.

Παράλληλα με το ρεκόρ, συγκεντρώνουν και χρήματα από την υπερ-προσπάθειά τους για να βοηθήσουν νεαρά άτομα που πάσχουν από καρκίνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: