31.12.11

Δώδεκα μήνες... φαγούρα...


Μια περιπετειώδης χρονιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη φτάνει στο τέλος της και δίνει τη σκυτάλη στο 2012, από το οποίο όλοι περιμένουν να κλείσει τις «πληγές» που... άνοιξαν φέτος και να γίνει η αφετηρία για έξοδο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Oι ημερομηνίες – σταθμοί του 2011, που καθόρισαν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας. Τα διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στην πρωτοφανή κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη. Η Ελλάδα παρέμεινε στο κέντρο του κυκλώνα, συμπαρασύροντας και μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η οποία βρέθηκε στο σημείο να δανείζεται με απαγορευτικά επιτόκια, κάτι που ανάγκασε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση και τη δημιουργία κυβέρνησης ενότητας, υπό τον Μάριο Μόντι.

Οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή δίνουν και παίρνουν, ενώ μέχρι το καλοκαίρι αποτελεί ταμπού η οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Κάπου εκεί έρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου να αποφασίσει εθελοντικό κούρεμα του χρέους της τάξης του 21%, ως «δώρο» για τη ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, που έφερε ένα νέο, σκληρό πακέτο λιτότητας, λίγες ημέρες πιο πριν (29 Ιουνίου).

Η παραπάνω απόφαση των ηγετών της ΕΕ αποτυγχάνει παταγωδώς, η επίθεση σε Ελλάδα και ευρώ συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έρθει η νέα απόφαση της 26ης/27ης Οκτωβρίου για κούρεμα 50% και νέο πακέτο στήριξης 130 δισ. ευρώ.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας, ως απόρροια των μέτρων εξοντωτικής λιτότητας, η ύφεση ξεπέρασε ακόμη και τις πιο δραματικές προβλέψεις, η ανεργία εκτινάχθηκε σε επίπεδα άνω του 16% και οι δημοσιονομικοί στόχοι εκτροχιάστηκαν πλήρως (το έλλειμμα του 2011 εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%, όσο ήταν δηλαδή και το 2010). Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, κα) παρέμειναν στα χαρτιά, ενώ μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων ψηφίστηκε το νέο μισθολόγιο και η εφεδρεία στο δημόσιο, αποτυγχάνοντας ωστόσο- μέχρι στιγμής - στην πράξη.

Ραγδαίες ήταν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αποκορύφωμα την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, μετά την πρόταση-σταθμό του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ημερομηνίες για την Ελλάδα την χρονιά που φεύγει:

4 Φεβρουαρίου

Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εν μέσω ισχυρής πίεσης των αγορών, με στόχο να δώσει μια συνολική απάντηση στην κρίση χρέους. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ καταλήγουν σε μια θεωρητική δέσμη μέτρων με στόχο τη λύση των δημοσιονομικών προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

25 Μαρτίου

Με πολλές προσδοκίες ξεκινάει η νέα Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ξαναγίνεται λόγος για την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης και εισάγονται νέα, θεωρητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, χωρίς ωστόσο να πειστούν οι διεθνείς αγορές.

17 Ιουνίου

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό προχωράει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας και να περάσει το νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τη θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο «καυτό» υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παίρνει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο τότε ΥΠΟΙΚ πηγαίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

24 Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασίζεται η εκταμίευση της 5ης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, του δανείου από ΕΕ/ΔΝΤ, με προϋπόθεση τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

29 Ιουνίου

Εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τους εταίρους μας και τις αγορές, ψηφίζεται στη Βουλή με 155 «ναι» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ καταψηφίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και υπερψηφίζει η βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου. Και οι δύο διαγράφονται από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τα διεθνή ΜΜΕ να καλύπτουν τόσο τη δραματική συζήτηση στο Κοινοβούλιο όσο και τα εκτεταμένης έντασης επεισόδια στο Σύνταγμα.

21 Ιουλίου

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφασίζεται το κούρεμα του ελληνικού χρέους – που μέχρι τότε αποτελούσε ταμπού στη δημόσια συζήτηση – κατά 21%, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Παράλληλα, επικροτώντας τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν τη μείωση των επιτοκίων για το νέο δάνειο στο 3,5% και την επαναγορά ομολόγων συνολικού ύψους 106 δισ. ευρώ. Η παραπάνω απόφαση θα αποτύχει στην πράξη λίγους μήνες αργότερα, λόγω της εντεινόμενης πίεσης από τις διεθνείς αγορές.

29 Αυγούστου

Ανακοινώνεται η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, από την οποία δημιουργείται ένας τραπεζικός κολοσσός, που εντάσσεται μέσα στα 25 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Η νέα τράπεζα θα λέγεται «Alpha Eurobank», ενώ στο νέο σχήμα θα συμμετέχει και fund από το Κατάρ με 500 εκατ. ευρώ. Το ενεργητικό της θα αγγίζει τα 146 δισ. ευρώ, με τις συνολικές καταθέσεις να ανέρχονται σε 80 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυό της θα ξεπερνάει τα 1.300 καταστήματα, με πάνω από 8 εκατ. πελάτες.

26-27 Οκτωβρίου

Σε μια δραματική και πολύωρη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ καταλήγουν σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και σε εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50% (PSI+). Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μια νέα δανειακή σύμβαση 130 δισ. ευρώ, ενώ υιοθετείται επίσης η πρόταση Μέρκελ – Σαρκοζί για στενότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.

31 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση. «Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε (σ.σ. την σύμβαση). Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας.

5 Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, με 153 «ναι» και 145 «όχι» παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και εντολή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

11 Νοεμβρίου

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με νέο πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 48 μέλη, με 6 στελέχη της ΝΔ και 4 στελέχη του ΛΑΟΣ. Είχε προηγηθεί πολυήμερο θρίλερ διαβουλεύσεων ανάμεσα στον Γ.Παπανδρέου και τον Α.Σαμαρά και διαδοχικές συναντήσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

28 Νοεμβρίου

Τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στον δημόσιο τομέα, με περίπου 16.000 υπαλλήλους να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες τους και να υπάγονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους, μέχρι να καταχωρήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

9 Δεκεμβρίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και υιοθετείται ένα νέο πακέτο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, υπό τη καθοδήγηση Γερμανίας – Γαλλίας. Τη νέα συμφωνία προσυπογράφουν 26 κράτη – μέλη της ΕΕ, μετά την άρνηση της Βρετανίας.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: