31.12.11

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα με προεκλογικό άρωμα...


Στις 8 το βράδυ οι Γάλλοι θα στηθούν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να ακούσουν το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου τους, του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τα ποσοστά δημοτικότητας που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ίσως να είναι και το... τελευταίο από το θώκο της προεδρίας.

Οι Γάλλοι δεν τον εμπιστεύονται

Οι Γάλλοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, καθώς υποσχέθηκε αλλά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει διακηρύξεις που έκανε στα προηγούμενα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα. Αυτό θα καταγραφεί στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε λίγους μήνες. Απόψε πάντως από τα τηλεοπτικά κανάλια και αμέσως μετά από το ιντερνέτ, ο Νικολά Σαρκοζί θα απευθύνει τις ευχές του για το 2012. Για πέμπτη φορά από την εκλογή του θα προσπαθήσει να πείσει τους Γάλλους ότι αυτά που λέει, όχι μόνο τα πιστεύει αλλά και ότι θα τα εφαρμόσει. Μια δύσκολη άσκηση ύστερα από πέντε χρόνια απατηλών υποσχέσεων κι ένα γαλλικό λαό, όλο και πιο απρόθυμο να τον εμπιστευθεί, ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς δημοσιονομικής κρίσης.

Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές και παρότι δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει διστάσει να κάνει τελευταία επανειλημμένες παρεμβάσεις, προεκλογικού μάλλον χαρακτήρα, πράγμα που κάνει την αντιπολίτευση να καραδοκεί.

Ευχές μέσω διαδικτύου

Έτσι, αμέσως μετά τη σημερινή τελευταία παρέμβαση, στις 8 και τέταρτο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καλέσει συνέντευξη τύπου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε μια πιο πρωτότυπη ιδέα: με τη βοήθεια της τεχνολογίας έβγαλε στο ίντερνετ από χθες βίντεο με τις ευχές του προέδρου από το προεδρικό μέγαρο, δείχνοντάς τον να ζητά συγνώμη από το γαλλικό λαό για όλα τα λάθη που έχει κάνει. Συγγνώμη από τους ανέργους, από τους συνταξιούχους, από τους Ρομά. Το βίντεο προκάλεσε ήδη πολεμική αφού απεσύρθη από τη Daily Motion, παρέμεινε όμως στο You Tube και πολλοί φωνάζουν για λογοκρισία.

Το διαδίκτυο επέλεξαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία για να απευθύνουν τις ευχές τους προς τους Γάλλους, όλοι πριν από τον Νικολά Σαρκοζί. Ακόμα και ο κύριος αντίπαλός του, ο Φρανσουά Ολάντ, που όρισε το δικό του ραντεβού στις έξι το απόγευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: