31.12.11

Τα νησιά Σαμόα και Τοκελάου προσπέρασαν την Παρασκευή και μπαίνουν στο Νέο Έτος...


Δύο απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, τα Σαμόα και Τοκελάου προσπέρασαν την Παρασκευή και άλλαξαν την ώρα για να συντονιστούν με τους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η απόφαση των Αρχών, να περάσει η χώρα κατευθείαν από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου χειροκροτήθηκε από...


τους κατοίκους ως ιστορική στιγμή, τη στιγμή που το ρολόι χτύπαγε μεσάνυχτα.
Σκοπός των αρχών των δύο απομακρυσμένων νησιών του Ειρηνικού είναι να βελτιώσουν το εμπόριο με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, συντονίζοντας χρονικά την οικονομία τους με τη δική τους.
Η μεταφορά σε άλλη χρονική ζώνη έρχεται 119 χρόνια από τότε που οι δύο νήσοι κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση για να ενισχύσουν το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον τελευταίο καιρό όμως η σημασία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ως εμπορικών εταίρων αυξήθηκε, γι΄αυτό και η χρονική αλλαγή.
Οι δύο νήσοι που βρίσκονται μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης έχουν 180,000 κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 130,000 κάτοικοι της Νεάς Ζηλανδίας κατάγονται από τα νησιά Σαμόα και Τόκελάου.
Για την ομαλή αλλαγή της ώρας έγινε πάντως προσπάθεια για να επιλυθούν κάποια πρακτικά ζητήματα. Τα ξενοδοχεία ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρεώσουν τη διανυκτέρευση, ενώ αντίθετα, οι εργοδότες θα πληρώσουν κανονικά τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: