30.12.11

Σε καθεστώς "παρανομίας" ...

... από αύριο οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί...
Σύμφωνα με το νόμο για την κινηματογραφική πολιτική αύριο λήγει η προθεσμία για την προκήρυξη των αδειών, η οποία λειτουργεί, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ως ο μηχανισμός παράτασης της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Οι...

πρώτες και τελευταίες άδειες (αναλογικής) τηλεόρασης δόθηκαν το 1993 και 1994 και η ισχύς των ραδιοφωνικών , 4ετούς διάρκειας, τελείωσε τις χρόνιες 2004 και 2005. Τώρα, κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ως το τέλος το 2012, διαφορετικά θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα.

Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν χορηγηθούν τηλεοπτικές άδειες, από ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που θα διαθέτει νόμιμη σύνθεση. Αναλυτικά ο νόμος Ρουσόπουλου που είναι και η βάση για τη ψηφιακή τηλεόραση προβλέπει μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύσει τον τελικό χάρτη συχνοτήτων, το προεδρικό διάταγμα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης και την κοινή υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές τηλεοπτικού εξοπλισμού . Μέσα στο πολιτικό παιχνίδια εντάσσεται και η υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του αριθμού των αδειών εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και εκείνη για τον καθορισμό οικονομικού ανταλλάγματος του δικαιώματος χρήσης της άδειας. Τέλος με κοινή υπουργική απόφαση θα πρέπει η ΕΡΤ να τιμολογήσει το κόστος φιλοξενίας στους διαύλους της των σταθμών εθνικής και τοπικής εμβέλειας και η κυβέρνηση να χωροθετήσει τα πάρκα κεραιών ψηφιακής τηλεόρασης.



media-industry.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: