28.12.11

Xρ. Παπουτσής> Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι εκ των πραγμάτων ο πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής της εθνικής προσπάθειας...

kourdistoportocali.com

Με αφορμή πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο σχετικά με την ομιλία του Χρήστου Παπουτσή κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (27/12), από το Πολιτικό Γραφείο του ανακοινώνονται τα σημεία της παρέμβασής του:

Ø Αυτή η συζήτηση για τα εσωκομματικά έπρεπε να...

έχει ήδη τελειώσει χθες και όχι σε 15 μέρες. Για την ακρίβεια , δεν έπρεπε ν΄ ανοίξει καθόλου. Γιατί όπως άνοιξε και γίνεται σήμερα, μόνο αρνητικό αποτέλεσμα έχει για τη χώρα, για την κυβέρνηση Παπαδήμου, για το ΠΑΣΟΚ. Είναι ανευθυνότητα έτσι όπως άνοιξε και όπως γίνεται.

Ø Η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει με ακρίβεια ποιο θα είναι το ευρωπαϊκό περιβάλλον και η εσωτερική κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας και αδυναμίας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο τους αμέσως επόμενους μήνες όπου έχουν προσδιορισθεί οι εθνικές εκλογές.

Ø Σήμερα, η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκεται εν μέσω μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης για τη διάσωση της χώρας. Μιας διαπραγμάτευσης που απαιτεί το μεγαλύτερο βαθμό υπευθυνότητας από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Και όταν καλούμε τον ελληνικό λαό να υποστεί θυσίες και τα άλλα πολιτικά κόμματα να συνδράμουν κάνοντας ιδεολογική και πολιτική υπέρβαση , είναι αδιανόητο και ανεύθυνο εμείς να εγκλωβιζόμαστε σε εσωστρέφεια και εσωκομματικές συγκρούσεις προβάλλοντας ο καθένας τη δική του αλήθεια.

Γιατί όλοι μας θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τη δική μας αλήθεια, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου και στα πρακτικά της Ρεγγίνας. Και αναφέρομαι στις συζητήσεις και τις κρίσιμες αποφάσεις. Αυτή η κατάσταση μόνο αρνητικό αποτέλεσμα θα είχε στη λειτουργία της κυβέρνησης και στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν ήταν μόνο πολιτική πρωτοβουλία του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου αλλά ήταν απόφαση και πολιτική πρωτοβουλία όλων μας. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να την στηρίξουμε αταλάντευτα και να εργαστούμε για την επιτυχία της.

Ø Ο Πρόεδρος και το Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει αμέσως να παρουσιάσουν ένα συντεταγμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για την πορεία μας.

Α) άμεση διάταξη όλων των δυνάμεων για την οργάνωση του εκλογικού αγώνα σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Β) προκήρυξη τακτικού συνεδρίου μετά τις εθνικές εκλογές, σε χρόνο που δεν θα επηρεάζει την εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της εκλογής προέδρου.
Γ) παράλληλα με τη διαμόρφωση του εκλογικού προγράμματος να ανοίξουμε τις διαδικασίες της ουσιαστικής συζήτησης σχετικά με τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στη χώρα μας, τις κοινωνικές δυνάμεις, τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Βρισκόμαστε ήδη σε άλλη εποχή. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με το παρελθόν. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για την ηγεσία , τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος.

Ø Το θέμα της ηγεσίας δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό που έχει άμεση σχέση με την πολιτική φυσιογνωμία του Κινήματος. Όπως έχει σχέση και με την επιλογή για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλουμε να εκφράζει το ΠΑΣΟΚ , στο σημερινό πλαίσιο. Και εδώ χρειάζεται και μια αποσαφήνιση και μεταξύ μας. Για παράδειγμα… Εγώ πιστεύω στην αναγκαιότητα ενός μεγάλου ισχυρού ΠΑΣΟΚ , βασικό κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Δεν οραματίζομαι τη δημιουργία νέων σχηματισμών. Εγώ πιστεύω στη δημιουργική πολιτική σχέση του Κόμματος με ισχυρά αυτόνομα και σύγχρονα συνδικάτα. Πιστεύω σε μια νέα σχέση ισορροπίας ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία. Δεν είμαι, όμως, βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτά.

Ø Στη διαδικασία εκλογής προέδρου ο καθένας μας έχει δικαίωμα συμμετοχής. Πολύ περισσότερο αυτοί που πρωταγωνιστούν στην εθνική προσπάθεια. Και εγώ θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής μαζί σας. Δεν θέλω να καεί κανείς μέσα από τις διαδικασίες επιλογής που αποκρύπτουν τακτικισμούς . Και γίνομαι σαφής. Θεωρώ αδιανόητη την παράλληλη και ταυτόχρονη εσωκομματική εκλογική διαδικασία με την εθνική προσπάθεια για την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας. Ανεξάρτητα από τη δική μου κριτική και τις θέσεις μου, στήριξα και στηρίζω τη δίχρονη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε, ότι η Ελλάδας είναι όρθια και διαπραγματεύεται το μέλλον της με επιτυχία μέχρι στιγμής.

Αυτό οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, στις προσπάθειες όλων μας, ιδιαίτερα όμως, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην αρχή και του Βαγγέλη Βενιζέλου σήμερα. Θα ήταν όμως ανέντιμο να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν θα ‘χαμε πετύχει χωρίς την καταλυτική παρουσία , το διαπραγματευτικό ρόλο και τη διεθνή υποστήριξη που προσέφερε προσωπικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όπως θεωρώ ότι είναι πολύτιμος ο ρόλος του, η παρουσία του και η συνδρομή του και σήμερα , από θέση ισχύος, τόσο στην κυβέρνηση Παπαδήμου όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από τα όποια λάθη και τις αστοχίες σε προσωπικές επιλογές ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι εκ των πραγμάτων ο πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής της εθνικής προσπάθειας. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι δικές του αποφάσεις αλλά θεωρώ ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα να θέσει αυτή την προσφορά του στην κρίση του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: