4.1.12

Για κερδοσκοπία κατηγορείται ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας


Εκμεταλλεύθηκε την εσωτερική πληροφόρηση που είχε για να τζογάρει στο δολάριο...
Σκάνδαλο ολκής συγκλονίζει το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, έπειτα από δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού της Ζυρίχης το οποίο εμπλέκει τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελβετίας Φιλίπ Χίλντεμπραντ σε υπόθεση κερδοσκοπικών συναλλαγών στην...
αγορά συναλλάγματος.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά ήδη κάποιοι ζητούν την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη.

Το περιοδικό Weltwoche υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών που δείχνουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας κερδοσκοπούσε μετατρέποντας ελβετικά φράγκα σε δολάρια για να πουλήσει στη συνέχεια τα δολάρια σε υψηλότερη ισοτιμία.

Αρχικώς στις 23 Δεκεμβρίου 2011 είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί ύποπτων συναλλαγών που είχε διενεργήσει η σύζυγος του ηλικίας 48 ετών κεντρικού τραπεζίτη, Κάσια. Ομως το Weltwoche, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο, Πέμπτη, εμπλέκει προσωπικώς τον ίδιο τον Χίλντεμπραντ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Χίλντεμπραντ μετέτρεψε σε δολάρια ποσό 1,1 εκατ. ελβετικών φράγκων για να το μετατρέψει και πάλι στις 6 Σεπτεμβρίου σε ελβετικά φράγκα και να αποκομίσει κέρδη 75.000 φράγκων.

«Πρόκειται για κλασική περίπτωση κερδοσκοπίας στις αγορές συναλλάγματος μέσω της εκμετάλλευσης της εσωτερικής που είχε ο Χίλντεμπραντ», υποστηρίζει το περιοδικό. Διότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Ελβετίας για να αντιμετωπίσει τη διαρκή ανατίμηση του φράγκου, το οποίο λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, έθεσε ως ανώτατο όριο ισοτιμίας του νομίσματος με το ευρώ τα 1,20 φράγκα.

Επειτα από την αναπάντεχη αυτή κίνηση της Τράπεζας το ελβετικό φράγκο υποχώρησε ακαριαία περίπου κατά 8% έναντι όλων των ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου. Στις 15 Αυγούστου, δηλαδή τρεις εβδομάδες προτού θέσει όρια στην ισοτιμία ελβετικού φράγκου-ευρώ, ο Χίλντεμπραντ φέρεται να έκανε και άλλες μετατροπές φράγκων σε δολάρια.

Ο Φιλίπ Χίλντεμπραντ τηρεί σιγήν ιχθύος για τις αποκαλύψεις του ελβετικού περιοδικού - δεν είχε σχολιάσει άλλωστε ούτε τη φημολογία περί παράνομων συναλλαγών της συζύγου του που είχε ξεσπάσει προ δύο εβδομάδων...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: