25.1.12

Νέα στοιχεία για το "σκάνδαλο" της ΔΕΗ...

Κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ φέρεται να έχει στηθεί με πρωταγωνιστές τις εταιρείες HellasPower και Εnerga και τη συμμετοχή (;) της ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με το πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, το οποίο και...

εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκύπτει ότι εκατομμύρια ευρώ τα οποία έπρεπε να καταβάλλοντες στη ΔΕΗ από τις συμβαλλόμενες εταιρείες, μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του εξωτερικού, ζημιώνοντας τόσο τη Δημόσια Υπηρεσία όσο και τους ιδιώτες οι οποίοι πλήρωναν κανονικά για τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή το PetraSkandalou αποκαλύπτει μήνυση της ΔΕΗ κατά της εταιρείας HellasPower μέσω της οποίας την κατηγορεί για «αθέμιτο ανταγωνισμό» καθώς όπως λέει στη διαφημιστική της καμπάνια προέβαλλε ότι παρέχει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει.

Εισαγγελική έρευνα

Στο μικροσκόπιο της έρευνας που διενεργεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών, κυρία Πόπη Παπανδρέου, μπαίνουν όλοι όσοι ευθύνονται για το εν δυνάμει οικονομικό σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο. Ήδη με εντολή της ανεξάρτητης Αρχής έχουν δεσμευτεί ποσά ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο εταιρειών. Παράλληλα εξετάζεται ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει στην όλη ιστορία τόσο η ΔΕΣΜΗΕ όσο και η ΡΑΕ, δηλαδή οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το πόρισμα Νικολούδη πάντως φαίνεται να προκύπτει ότι οι δυο εταιρείες οι οποίες είχαν συμβληθεί με τη ΔΕΗ, ιδίως τη τετραετία 2007-2011 εισέπρατταν τα χρήματα ιδιωτών και αντί να τα καταβάλλουν στη Δημόσια υπηρεσία τα μετέφεραν ακόμα και σε τράπεζες του εξωτερικού και δη της Ελβετίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της ΡΑΕ προσέφυγαν σήμερα ενώπιων των εισαγγελικών Αρχών όπου κατήγγειλαν τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και ανακοίνωσαν ότι διέγραψαν τις εταιρείες προμήθειας “ENERGA” και “HELLAS POWER” από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Βέβαια προκύπτουν ερωτηματικά για τους λόγους που η κίνηση αυτή έγινε μετά το πόρισμα Νικολούδη και όχι νωρίτερα.



Η μήνυση

To PS αποκαλύπτει ένα ακόμα παρακλάδι της υπόθεσης που είναι άγνωστο αν θα συσχετισθεί με την υπάρχουσα υπόθεση. Αφορά μήνυση που κατέθεσε η ΔΕΗ σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της «Hellas Power», κ. Βασίλη Μηλιώνη, με την οποία κατηγορεί την εταιρεία για τα αδικήματα περί αθέμιτου ανταγωνισμού , προστασίας του καταναλωτή και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Σύμφωνα με την εγκαλούσα εταιρεία η «HellasPower» σε επαναλαμβανόμενες διαφημίσεις στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στην ιστοσελίδα της πρόβαλε ότι παρέχει την φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές.
Ωστόσο η ΔΕΗ τα θεωρεί ανακριβή και στο δικόγραφο που κατέθεσε παραθέτει αναλυτικούς πίνακες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όπου αποδεικνύεται το αντίθετο από αυτό που διαφήμιζε η «Hellas Power».

Σύμφωνα με τους πίνακες της ΡΑΕ, που περιέχονται στην μήνυση, τα τιμολόγια της ΔΕΗ παρουσιάζονται φθηνότερα για μονοφασικές και τριφασικές παροχές. Ενώ στα εταιρικά τιμολόγια η «Hellas Power» εμφανίζεται ακριβότερη κατά 0,007ευρώ/kWh σε σχέση με την ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προσέφυγε και στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΕΣΕ), το οποίο με την αριθμό Α 4482/2011 απόφαση του θεωρεί ότι ο ισχυρισμός της αντιδίκου εταιρείας για «φθηνότερο ρεύμα για όλους» είναι «υπερβολικός» και ικανός να «παραπλανήσει μέρος των καταναλωτών».



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Θάνος Κολοβός

petraskandalou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: