31.1.12

Τις «κόκκινες γραμμές» για τους μισθούς θα μεταφέρει ο Γ.Κουτρουμάνης στην τρόικα...


Με τις πιέσεις της τρόικας για νέες βίαιες ανατροπές στα εργασιακά να παραμένουν ασφυκτικές, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, κατά την οποία ο Γ.Κουτρουμάνης θα μεταφέρει τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει ... κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι και αφορούν την διατήρηση του κατώτερου, του 13ου και 14ου μισθού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα ζητά μείωση του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ από 751 που είναι σήμερα (20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις στα 750 ευρώ. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από την τρόικα στη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα.

Το υπουργείο υποστηρίζει βάσει μελέτης που διεξήχθη ότι με τη μείωση των εισφορών κατά 10% θα επιτευχθεί η ίδια μείωση στο κόστος εργασίας και μάλιστα χωρίς βάθεμα τις τρύπας στα έσοδα του κράτους και των Ταμείων.

Ωστόσο, προκειμένου να ηρεμήσει τους δανειστές η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, κόψιμο υπερωριών, ανατροπή εργασιακού καθεστώτος σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, αλλαγές στο πλαίσιο προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, περαιτέρω ελαστικοποίηση (και κατ' επέκταση απορρύθμιση) της αγοράς εργασίας και σειρά άλλων θυσιών με τις οποίες Συνδικάτα, αλλά και κάποια κόμματα διαφωνούν πλήρως.

Οι απαιτήσεις της τρόικας για τους μισθούς και τα εργασιακά συζητήθηκαν και την Κυριακή κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Λουκά Παπαδήμο να διαπραγματευτεί στη Σύνοδο Κορυφής θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του κατώτερου και του 13ου και 14ου μισθού.

Στοιχεία με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του κόστους εργασίας έως το 2015, προκειμένου να πειστεί η τρόικα ότι η εφαρμογή των απαιτήσεων της για «νέο μαχαίρι» στους μισθούς δεν είναι απαραίτητη, παρείχε η γγ του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη σε επαφές με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας την Κυριακή και την Δευτέρα.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι το μέτρο της μείωσης κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις που ζητά η τρόικα, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές.

Στα ισχυρά επιχειρήματα του υπουργείου απέναντι στην τρόικα είναι ότι η εφαρμογή νέων βίαιων ανατροπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα βαθύνει και άλλο την ύφεση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος, αλλά και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

Άλλωστε, επισημαίνουν ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.

Υψηλότερα, στο 14%, υπολογίζει τη μείωση του μέσου κόστους εργασίας στα δύο χρόνια μνημονίου, με το δημόσιο να έχει τη μικρότερη συμμετοχή και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη, μελέτη του καθηγητή κ. Σταύρου Γαβρόγλου, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και το μνημόνιο, επισημαίνει η μελέτη που υποβλήθηκε στην τρόικα, χωρίς, όμως, η τελευταία να πτοηθεί και να υποχωρήσει από τις σκληρές απαιτήσεις της.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη σε pdf

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το μεσοπρόθεσμο και αφορούν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων» με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε επίπεδο πρωθυπουργού, μετά από διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Τι άλλο θυσιάζεται στο βωμό της τρόικας

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πάντως περιλαμβάνει και θέματα που επιδρούν στο ύψος του μέσου μισθού και στα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πρόκειται για θέματα όπως:

Το «πάγωμα» μισθών για περίπου μια τριετία ακόμη και του κατώτατου, αν όχι από φέτος σίγουρα από το 2013.

Το «πάγωμα» αυξήσεων, ωριμάσεων και επιδομάτων.

Τον περιορισμό του κόστους επιπλέον αμοιβών, όπως οι υπερωρίες.

Επίσης, την ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η τρόικα, επιβαρύνουν το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ώστε να αποκλεισθεί η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων.

Την ενίσχυση των τοπικών σύμφωνων απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας.

Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ταμείων...

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: