22.2.12

Στο 66,6% το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης...


Στο 66,6% τίθεται το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα, με την οποία το «κούρεμα» θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους ομολογιούχους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Όπως επισημαίνεται στην...

αιτιολογική έκθεση, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 299 δισ. ευρώ το 2009 (129,3% του ΑΕΠ), αυξήθηκε στα 329 δισ. το 2010 (144,9% του ΑΕΠ), ενώ το 2011, σύμφωνα με τα διαέσιμα στοιχεία, έφθασε τα 368 δισ. ευρώ ή το 169% του ΑΕΠ.

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να συνεχίσει πληρωμές (σ.σ. για το χρέος), οι πιστωτέςθα έχαναν σχεδόν το συνολικό μέρος, αν όχι όλη την αξία των επενδύσεων τους», αναφέρεται.

«Οι αποφάσεις ενισχυμένης πλειοψηφίας συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων», τονίζεται, «δεσμεύουν το σύνολο των κατόχων των επιλέξιμων τίτλων και εφαρμόζονται σε όλους τους επιλέξιμους τίτλους».

Αυτό σημαίνει ότι από το «κούρεμα» δεν εξαιρείται κανείς (φυσικά πρόσωπα, ασφαλιστικά ταμεία , φαρμακευτικές κ.ά), αν και όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για τα φυσικά πρόσωπα θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να «προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση έχει πει ότι θα συσταθεί το Ταμείο Στήριξης των ταμείων, με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ώστε να καλυφθούν (εν μέρει ή συνολικά θα φανεί) από το κούρεμα 53,5% σε ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, περίπου, που κατέχουν...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: