25.2.12

«Λαϊκό Δικαστήριο» το Δημοτικό Συμβούλιο για το νερό...


http://www.magnesianews.gr
Να το πίνει κανείς με χλώριο, η σκέτο? Ιδού το ... δίλημμα...
Σε λαϊκό δικαστήριο του σώματος, μετατράπηκε η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, από εκατοντάδες κατοίκους του Πηλίου, και άλλων περιοχών (Λεχωνίων, Δράκειας, Αγ, Βλασίου κλπ.), που απαίτησαν δυναμικά να ληφθεί απόφαση για απόσυρση των χλωριωτών. Η συνεδρίαση έγινε σε «θερμή» ατμόσφαιρα και δεν...
έλειψαν οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα κατά του δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδα Μαυρογιάννη και συμβούλων, που είχαν διαφορετική άποψη, ενώ ζήτησαν η επιχείρηση να αφήσει το δώρο της φύσης ως έχει. Τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και οι παρατάξεις των μειοψηφιών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών, κάτι με το οποίο συμφώνησαν και οι κάτοικοι.
Τελικά υιοθετήθηκε πρόταση του δημάρχου από την ερχόμενη εβδομάδα και για 15 μέρες να γίνει διαβούλευση χωριό με χωριό και με τη συμμετοχή κατοίκων και στη συνέχεια το θέμα να έρθει προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι και συνεχίστηκε με ένταση για τουλάχιστον τρεις ώρες και με τους κατοίκους να απαιτούν να ληφθεί απόφαση απομάκρυνσης των χλωριωτών, απειλώντας μάλιστα να μην επιτρέψουν την έξοδο του δημάρχου και του σώματος, αν δεν γίνει αυτό.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και βαριές εκφράσεις όπως «ψεύτες, αλήτες, ξεφτίλες, κοπρόσκυλα», κατά συμβούλων, ενώ εξαγριωμένοι οι κάτοικοι ζήτησαν από τον δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη να φύγει.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αναρτήθηκαν πανό με συνθήματα όπως «Καποδίστριας και Καλλικράτης για το καλό μας. Συγχωνεύσεις σχολείων για το καλό μας. Χλωρίωση νερού για το καλό μας. Φτάνει πια!!! Όχι άλλα καλά για το καλό μας!!!» και «Κάτω τα χέρια από το νερό μας», ενώ, μετά από γιουχάισμα που δέχτηκε, αποχώρησε από την αίθουσα ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος, ο οποίος όμως επέστρεψε στην αίθουσα, αφού οι κάτοικοι αποχώρησαν.

Όχι μόνιμη χλωρίωση
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο των κατοίκων του Πηλίου, Γιάννη Γκόρτσιο, να γνωστοποιεί στο Συμβούλιο ψήφισμα με το οποίο οι κάτοικοι κατήγγειλαν το έλλειμμα δημοκρατίας και τις αρνητικές επιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχουν από την εφαρμογή χλωρίου στο πόσιμο νερό στην υγεία τους, στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία (τουρισμό), Οι κάτοικοι, μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση να ανακληθεί άμεσα οποιαδήποτε απόφαση για μόνιμη χλωρίωση, να γίνει επιμελής καθαρισμός των δεξαμενών και συντήρηση του δικτύου διανομής, να γίνονται τακτικές αναλύσεις της ποιότητας του πόσιμου νερού και να γίνεται άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Ακόμη ζήτησαν σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των χωριών ώστε να λαμβάνονται υπόψη στη διαχειριστική και οικονομική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ παράλληλα χαρακτήρισαν αλαζονική τη συμπεριφορά ΔΕΥΑΜΒ και όπως ανέφεραν «μας βάζει σε υποψίες. Δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε παρέμβαση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας». Τέλος ζήτησαν άμεσα ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα του νερού.

Έντονες αποδοκιμασίες
Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι, ο Δήμος, δε θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο και όπως πρόσθεσε «η αντίδρασή μας θα είναι ακραία αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια να απαξιωθεί η ΔΕΥΑΜΒ», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, ενώ πρόσθεσε ότι το σημείο διαφωνίας του με τους κατοίκους, ήταν, όχι να μην συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. αλλά, στο ότι, η συζήτηση στο Δ.Σ. συνδυαζόταν με μία απόλυτη θέση της επιτροπής των κατοίκων, που απαξίωνε πλήρως τη ΔΕΥΑΜΒ και δε θεωρούσε τη ΔΕΥΑΜΒ άξιο συνομιλητή.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε η Επιχείρηση από τις περιφερειακές ενότητες, όπως ακατάλληλα δίκτυα, δεξαμενές σε άθλια κατάσταση κ.α.. Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες των κατοίκων, ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ ύψους 47εκ. € και μέσα από το οποίο θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και θα θωρακιστεί ο Παγασητικός.
Όσον αφορά στο θέμα της χλωρίωσης ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι «Κοινή θέληση και άποψη όλων των παρατάξεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ και των εργαζομένων είναι ότι έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την ποιότητα νερού και δημόσια υγεία και για να το εξασφαλίσουμε αυτό χρειάζονται συνδυασμένα μέτρα. Καθαρισμός, συντήρηση κι αντικατάσταση δικτύων και χρειάζεται και χλωρίωση Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι θα πίνουν υγιεινό νερό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές».
Στο σημείο εκείνο οι κάτοικοι άρχισαν να φωνάζουν προς το δήμαρχο «αίσχος – ντροπή» ενώ του ζητούσαν να φύγει. «Εδώ δεν είναι Χούντα. Θα κάνεις ότι θέλουμε εμείς και όχι ότι θέλεις εσύ», φώναζαν, με τον δήμαρχο να απαντά πως «όσο και να το επιχειρείτε δεν θα μας βρείτε απέναντι σας» και τόνισε πως το θέμα της χλωρίωσης συζητήθηκε στην ΔΕΥΑΜΒ και «κοινή άποψη όλων των παρατάξεων, του ΤΕΕ και των εργαζομένων ήταν ότι έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό χρειάζονται συνδυασμένα μέτρα και στο μέτρο που είναι επιβεβλημένο χρειάζεται και η χλωρίωση».

Πολιτική αντιπαράθεση
Πολιτική αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Νομικού και του δημάρχου, όταν ερωτήθηκε ο Π Σκοτινιώτης αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαχείριση των νερών από το Ισραήλ ή από ιδιωτική εταιρεία. Εκεί ο δήμαρχος ιδιαίτερα εκνευρισμένος, απευθυνόμενος προς τον κ. Νομικό τον κάλεσε να πάρει θέση για την πρόθεση του πρώην Δήμου Αρτέμιδας για τη διαχείριση των νερών της Δράκειας μέσω ΣΔΙΤ και όπως δήλωσε «αντί να δημαγωγείτε θα ‘πρεπε να δείτε τι παραχωρήσατε. Τα χάλια σας παραδώσατε».
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζ. Μακρή ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι «είναι πέρα από κάθε δική μας σκέψη κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νερών» και κάλεσε το Δήμαρχο στην ακραία αντίδραση που θα υπάρξει από πλευράς Δήμου να συμπεριλάβει και τη δική της παράταξη. Η κ. Μακρή, εξήγησε ότι οι κάτοικοι έχουν δυσπιστία απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ, καθώς όπως ανέφερε «η μέχρι τώρα συμπεριφορά της και παρουσία της έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων. Οι καθυστερημένες αντιδράσεις της επιχείρησης έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων. Γιατί να πειστούμε ότι η χλωρίωση είναι η αποδεδειγμένη λύση;».
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Απ. Νάνος, δήλωσε ότι είναι ευθύνη όλων των προηγούμενων Δ.Α. η σημερινή κατάσταση και ζήτησε αφού προβλέπεται και από τη νομοθεσία να σταματήσει άμεσα η χλωρίωση. Τέλος. ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» κ. Θ. Κλημόπουλος ασπάστηκε το κείμενο των κατοίκων και ζήτησε από τη Δ.Α. να ανακαλέσει την απόφαση για μόνιμη χλωρίωση νερού, ενώ πρότεινε σε επόμενο Δ.Σ. να συζητηθεί το θέμα της ποιότητας και διαχείρισης των νερών.

Οι κάτοικοι
Αφού η κατάσταση ηρέμησε, το λόγο πήραν εκπρόσωποι των κατοίκων, που έθεσαν τα κακώς κείμενα της ΔΕΥΑΜΒ και επισήμαναν ότι τα νερά των περιοχών τους είναι δώρο της φύσης και κανείς δεν θα επιτρέψει να τα πάρουν, όπως μα πήραν τόσα από το μνημόνιο.
Ο Παν. Καραμπάτης, τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ προσπαθεί να προασπίσει την υγεία μας, γεμίζοντας με χλωρίνη το δίκτυο για να καταπολεμήσει ένα κωλοβακτηρίδιο. Τον τελευταίο χρόνο, πρόισθεσε, η επιχείρηση δεν ενδιαφερόταν για την υγεία των κατοίκων.
Ο Κώστα Ζαμπάς από τη Δράκεια, ανέφερε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 300 υπογραφές και διαμήνυσε ότι «θα μας βρουν μπροστά τους όσοι κάνουν πράγματα χωρίς να μας ρωτήσουν», κάτω από χειροκροτήματα.
Ο Γιώργος Τσακνάκης από τα Λεχώνια ζήτησε νερό απαλλαγμένο από χλώριο και κάθε μορφής χημική ένωση.

Εναντίον Μαυρογιάννη
Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδας Μαυρογιάννης, αναφέρθηκε στην κατάσταση των δικτύων και των δεξαμενών που παρέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ και αναφέρθηκε στις μετρήσεις που έγιναν τονίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους οι αναλύσεις έδειξαν μικροβιακό φορτίο, ενώ θύελλα αντιδράσεων σήκωσε η κατηγορία σε βάρος κατοίκων των Σταγιατών ότι έφεραν το θέμα του νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κάτοικοι τον αποκάλεσαν «ψεύτη και συκοφάντη», ενώ οι κάτοικοι τα έβαλαν και με τον Βασ. Κοντορίζο, που απέρριπτε τα βορθολύματα στο δίκτυο. Ο πρώην δήμαρχος αποχώρησε από την αίθουσα και επέστρεψε ξανά όταν οι κάτοικοι έφυγαν.
Ξαναπαίρνοντας το λόγο ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε τους λόγους που συντρέχουν για την χλωρίωση ενώ οι κάτοικοι φώναζαν ότι δεν θα έφευγαν από το Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν ψηφιζόταν η απαγόρευση της χλωρίωσης!
Ο Θωμάς Κλημόπουλος, κατέθεσε πρόταση να σταματήσει προσωρινά η χλωρίωση έως και την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Μουλάς με τον Δήμαρχο να επικαλείται τις θέσεις των συμβούλων της μειοψηφίας κκ. Νίκου και Μολοχίδη οι οποίοι και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο Νόμος.
«Σήμερα βλέπω ότι όλοι κάνουν κολοτούμπες» δήλωσε ο Πάνος Σκοτινιώτης, ζητώντας να σταματήσει η υποκρισία. Επισήμανε δε ότι ο κ. Νομικός, όταν ήταν αντιδήμαρχος, δεχόταν να ρίχνεται το χλώριο με τους κουβάδες και να κατασκευαστεί βιολογικός στο βουνό που δεν λειτουργεί και δεν εξυπηρετεί κανένα τονίζοντας πως δεν μπορεί να παραβεί το Νόμο ενώ ο κ. Νίκου ζήτησε να επαναξεταστεί το θέμα και να προχωρήσει η ΔΕΥΑΜΒ στην λύση του προβλήματος.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Χαράλαμπος Ζάχος, ζήτησε εκεί που δεν γινόταν χλωρίωση να μην ξαναγίνει, ενώ στις 5.10 το απόγευμα, η συνεδρίαση διακόπηκε για 10 λεπτά, καθώς κροτίδα που έσκασε κάτω από το μπαλκόνι στο μπροστινό μέρος του Δημαρχείου, προκάλεσε ολιγόλεπτη ανησυχία.

Διαβούλευση και νέα συνεδρίαση
«Το νερό δεν μας χωρίζει», τόνισε ο δήμαρχος, που πρότεινε να ξεκινήσει από την Τρίτη και για δύο εβδομάδες διαβούλευση χωριό-χωριό με τους κατοίκους και την ΔΕΥΜΒ ώστε να λήφθεί η τελική απόφαση για την χλωρίωση.
Οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν πως είναι ανένδοτοι στη μόνιμη χλωρίωση, ενώ ζήτησαν δέσμευση ότι, μέχρι τη λήξη της διαβούλευσης δεν θα γίνεται χλωρίωση του νερού και τελικά συμφώνησαν με την πρόταση του δημάρχου και αποχώρησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: