20.2.12

Business εκατομμυρίων από την ελληνορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ ...


Σε μια περίοδο που ο ελληνισμός προσμετρά την περιουσία του προκειμένου να εξακριβώσει τις προοπτικές που του έχουν απομείνει, η οικονομική επιφάνεια της εκκλησίας επανέρχεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα λοιπόν με την επεξεργασία των στοιχείων 60 εκατομμυρίων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ από...
τον ανεξάρτητο οργανισμό-επιμελητήριο, Manta, οι ελληνικών συμφερόντων αμερικανικές επιχειρήσεις της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανέρχονται στις 780. Εξ αυτών οι 567 έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 δολαρίων ενώ οι 3 ξεπερνούν σε τζίρο το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Οι περισσότερες αποτελούν την εταιρική οργάνωση εκκλησιών-εκκλησιαστικών σχολείων, κατασκηνώσεων και συναφών δραστηριοτήτων. Μεταξύ τους όμως υπάρχουν, σύμφωνα με κύκλους της ομογένειας, και κατασκευαστικές και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο. Ακόμα περιλαμβάνονται σύλλογοι διαφόρων δραστηριοτήτων.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ εν γένει, αυτές δηλαδή που έχουν τον προσδιορισμό ελληνικές στο εμπορικό τους όνομα ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Manta (manta.com), στις 64.686. Δεν συμπεριλαμβάνονται δε σε αυτές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων των οποίων όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν εμφανίζεται με εθνικό προσδιορισμό. Ανώνυμες και άλλες επιχειρήσεις είναι μεταξύ αυτών των τελευταίων. Αίσθηση πάντως προκαλούν τα στοιχεία για τις αμιγώς εκκλησιαστικές επιχειρήσεις.
Η ισχύς που διαθέτει η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη φήμη της. Κατ’ άρδην υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και επιπροσθέτως έχει οιονεί χαρακτήρα lobby με την έννοια της εκπροσώπησης των ελληνικής καταγωγής συμφερόντων και την προώθηση τους σε διάφορα fora. Οι Ελληνοαμερικανοί, τους οποίους κυρίως εκπροσωπεί, απευθύνεται και από τους οποίους έλκει την επιρροή της, είναι εκείνοι οι πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή. Σύμφωνα με επίσημους αμερικανικούς υπολογισμούς το 2000 ζούσαν στις ΗΠΑ 1.153.295 άτομα ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, 365.435 από αυτά τα άτομα μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι τους. Με βάση στοιχεία του State Department το 2005, 3.000.000 περίπου κάτοικοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν ελληνική καταγωγή.
Μεγάλος αριθμός Ελληνοαμερικανών υπάρχει στη Νέα Υόρκη, κυρίως στην Αστόρια, στη συνοικία Κουίνς. Επίσης, αρκετοί κατοικούν στις πόλεις Ντιτρόιτ, Βοστόνη, Κλίβελαντ και Σικάγο. Μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα υπάρχει ακόμη στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Σήμερα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες τοπικές, θρησκευτικές και επαγγελματικές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις. Οι μεγαλύτερες είναι οι εξής:

Πρώτον, η ΑΧΕΠΑ, Πρόκειται για την Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση από τα αγγλικά αρχικά της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association). Είναι η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική κοινοτική οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ανθελληνικών επιθέσεων από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Υπολογίζεται πως έχει 18.000 μέλη.
Δεύτερον, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής: αποτελεί τη θρησκευτική ομπρέλα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ιδρύθηκε το 1921 και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Κεφαλή της είναι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Σύμφωνα με τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, η Αρχιεπισκοπή διέθεσε 2.163.300 δολάρια από τον διεξαχθέντα έρανο για τις οικογένειες των θυμάτων και για πληγέντες από το τρομοκρατικό χτύπημα. Μεγάλα ποσά δόθηκαν για την εκπαίδευση των ορφανών παιδιών ελληνικής καταγωγής.
Τρίτον , το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο» (American Hellenic Institute) που αποτελεί πολιτικό όμιλο.
Τέταρτον, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ): οργάνωση που υποστηρίζεται από το ελληνικό κράτος και αποσκοπεί στη συσπείρωση των απανταχού Ελλήνων μεταναστών.
Επίσης, υπάρχουν πολυάριθμα τοπικά σωματεία, στα οποία συσπειρώνονται οι Έλληνες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, όπως: Πανμακεδονική Οργάνωση (Pan Macedonian Association), Πανηπειρωτική Ομοσπονδία (Panepirotic Federation), Πανκρητική Οργάνωση (Pan Cretan Association), Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά (Pan Pontian Federation of U.S.A-Canada) κλπ.
Η. Μπέλλος


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: