
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνεδρίαση του eurogroup και της συνόδου κορυφής που ακολουθεί προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που θα ανάψουν το .. φως για το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα το Βερολίνο ετοιμάζεται να στείλει, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Wirtschafts Woche", 160 Γερμανούς εφοριακούς πρόκειται να ενισχύσουν τη λειτουργία του φορολογικού και εισπρακτικού μηχανισμού
Οι εφοριακοί, όπως αναφέρει εν προκειμένω το περιοδικό και το οποίο επικαλείται τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους, θα έχουν ως βασικό εφόδιο στις αποσκευές τους τη πολύτιμη εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις στη πρώην Ανατολική Γερμανία. Το δημοσίευμα επικαλείται συν τοις άλλοις απόρρητη Έκθεση της Κομισιόν για την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και τη κατάσταση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
«Ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο ενώ επιχειρηματίες δεν καταβάλλουν ΦΠΑ», αναφέρει η έκθεση.
Την αποστολή των Γερμανών εφοριακών επιβεβαίωσε εμμέσως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «μια ομάδα μας συνεργάζεται με τους Έλληνες φίλους μας. Οι ίδιοι οι Έλληνες μας το ζήτησαν «έχουμε δυσκολίες στην είσπραξη φόρων και στις μεταρρυθμίσεις», μας είπαν. Ενίοτε υπάρχουν τα χρήματα αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα σωστής κατανομής σε επενδύσεις. Αυτό λοιπόν είναι μείζον πρόβλημα. Στη φετινή έκθεσή μας για την ανάπτυξη προσδιορίσαμε αρκετές προτεραιότητες όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης απαραίτητος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες».
Την ίδια στιγμή, το «σκοτσέζικο ντους» του Βερολίνου συνεχίζεται με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ να τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η οικονομία της χώρας θα είχε περισσότερες πιθανότητες να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Οι πληροφορίες για την αποστολή Γερμανών εφοριακών από τη μια πλευρά και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών για την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη έρχονται μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας.
Και ενώ ακόμα δεν έχει εγκριθεί το δεύτερο πακέτο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βλέπει» στο βάθος και τρίτο. «Καταστήσαμε σαφές την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι δεν πρέπει να αρχίσουμε από τώρα τις συζητήσεις για ένα ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα. Για την ώρα, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το δεύτερο» υποστήριξε ο πρόεδρος του eurogroup μιλώντας στο Al Jazeera.
Αντιδράσεις κομμάτων
«Η απάντηση, λένε, στη βαθιά κρίση και τις αντιθέσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η ανάπτυξη. Κρύβουν όμως ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη οδήγησε στην κρίση και όταν αυτή θα υπάρξει θα είναι αναιμική και θα απαιτεί συνεχώς νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και το λαό. Ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Εμβρόντητη η κοινωνία παρακολουθεί την καταιγίδα των μέτρων που την καθηλώνουν. Την ίδια στιγμή η προοπτική για την ανάπτυξη μετατοπίζεται από την κυβέρνηση, άλλη μια φορά για τον επόμενο χρόνο. Τώρα που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, θέτουν το ζήτημα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει και να διεκδικήσει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου