17.3.12

Εκτός συστήματος 10 γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν...


Σε εξέλιξη η ΕΔΕ για ατασθαλίες στο ΙΚΑ. Τι βρέθηκε στις απόθήκες...
Στη «φάκα» πιάστηκαν δέκα γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδειξε ότι οι γιατροί υπερσυνταγογραφούσαν, χωρίς να ...
αποδεικνύεται η αναγκαιότητα των φαρμάκων που χορηγούσαν.

Στους γιατρούς επιβλήθηκαν οι χαμηλότερες ποινές, καθώς πρόκειται για την έναρξη του συστήματος ελέγχου. Συγκεκριμένα, για έναν μήνα δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν, αφού τους αφαιρέθηκε το συνταγολόγιο και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 22 Μαρτίου συνεδριάζει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης γιατρού του Ασκληπιείου της Βούλας ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία. Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για τρίτη φορά κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Υγείας έχει ως ακολούθως:

«Την 10η Μαρτίου 2010 κατόπιν καταγγελίας συγγενικού προσώπου ασθενούς, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας συνελήφθη ιατρός του Ε.Σ.Υ. και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, απ' όπου και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση«

»Ο Διοικητής - Πρόεδρος Δ.Σ. του Ασκληπιείου Βούλας αποφάσισε στις 12/03/2010 την αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του ιατρού και με απόφαση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τέθηκε σε αργία για λόγους δημοσίου συμφέροντος από 22 Απριλίου 2010, οπότε και έγινε περικοπή των αποδοχών του«

»Κατόπιν αυτής της απόφασης η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρέπεμψε την υπόθεση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης«

»Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 17/05/2011 και αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης λόγω κωλύματος παραστάσεως του νομικού εκπροσώπου του ιατρού. Στις 15/11/2011 επαναλήφθηκε η συνεδρίαση του Πειθαρχικού, η οποία ανεβλήθη ξανά καθώς ο ιατρός επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας (το σοβαρότερο των ημερών μας)«

»Στις 14/12/2011 το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ κατά την συνεδρίασή του, και λίγους μήνες πριν να λήξει η περίοδος της αργίας του, αποφάσισε με: 3 ψήφους υπέρ (Πρόεδρος: κ. Αθανάσιος Κατσίκης - Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Καλοκαιρινός - Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., Δημήτριος Βαρνάβας - Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ) και 2 ψήφους κατά (κα Δέσποινα Τσαγδή - Προϊσταμένη της Γ.Δ. Υπηρεσιών Υγείας του ΥΥΚΑ και κ. Πέτρου Τομάρα - Διοικητή της 5ης Υ.Πε.) την άρση της αργίας, επαναφέροντας τον ιατρό στο νοσοκομείο«

»Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε εντολή να συνεδριάσει την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης του ιατρού».

Την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα για τις αποθήκες του ΙΚΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Γ. Βουδούρης, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν ατασθαλίες με προμήθειες στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε 11 αποθήκες της Αθήνας, αλλά και της κεντρικής αποθήκης στον Αλιμο βρέθηκαν τα εξής:

- Τέσσερις τόνοι γύψου, ο οποίος είχε αγορασθεί προ ετών και δεν είχε αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι οι ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος.

-Μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων και μη υλικών, βαμβάκι, οινοπνεύματα και αντίστοιχα υλικά.

-369 πιεσόμετρα που είχαν αγορασθεί, αλλά δεν είχαν διανεμηθεί στις Μονάδες Υγείας με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να παρουσιάζουν ελλείψεις σε πιεσόμετρα.

-8.000 τεμάχια πανάκριβων επιθεμάτων τα οποία κόστισαν σε κάθε Μονάδα Υγείας στην οποία θα μεταφέρονταν 60.000 ευρώ.

Αξίζει, να σημειωθεί, ότι πολλά υλικά αγοράσθηκαν, αφού είχε λήξει η σύμβαση με τον προμηθευτή, ενώ βρέθηκαν φαρμακευτικά είδη που είχαν λήξει και άλλα που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση συνεχίζεται και το τελικό πόρισμα του ΕΟΠΥΥ με τα συμπεράσματα θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: