27.3.12

Δήμοι Αττικής: κλειστοί 11:00 - 15:00 για την συρρίκνωση των πόρων...


Συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης...
Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, οι δήμοι της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη μη απόδοση 450 εκατ. ευρώ από τον...
προϋπολογισμό του 2012 και τη μείωση κατά 15% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Στις 12 το μεσημέρι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση.

Όπως επισήμανε σε ενημέρωση Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από κάθε άλλον τομέα, μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου, το 2010.

Η ετήσια χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί από 5 δισ. ευρώ το 2009 σε 2,5 δισ. ευρώ φέτος. Η μείωση των δομών έχει ξεπεράσει το 70%. Από 1.034 δήμους το 2010 σήμερα υπάρχουν 325 δήμοι και από τα 5.880 νομικά πρόσωπα έχουν μείνει 1.138.

Με το ενιαίο μισθολόγιο οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων ανέρχονται σε 30%, και σωρευτικά την τελευταία τριετία υπερβαίνουν το 40%. Ανάλογες μειώσεις έγιναν και στις αποζημιώσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, με το πάγωμα των προσλήψεων από το 2010 και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Ο κ. Σαράντης και ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης είπαν ότι ήδη σε πολλούς δήμους έχουν σταματήσει τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα. Άλλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα ανταποδοτικά για την καθαριότητα είναι παγωμένα εδώ και τρία χρόνια. Δέκα δήμοι ήδη από πέρσι δεν παίρνουν ούτε ευρώ από τη μηνιαία χρηματοδότηση, καθώς έχουν σωρεύσει χρέη και πλέον γίνεται παρακράτηση στην πηγή.

«Όταν είχαμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με την Αυτοδιοίκηση, δεν φανταζόμασταν ότι κάποια στιγμή δεν θα είχαμε τα στοιχειώδη» επισήμανε ο κ. Χιωτάκης. «Μας έδωσαν αρμοδιότητες, χωρίς προσωπικό και χρήματα και μετά λένε ότι φταίμε εμείς για το χάλι το δικό τους. Φτάσαμε να κάνουμε τους μανάβηδες. Ξεχάσαμε ότι ο δήμαρχος είναι για να σχεδιάζει μια καλύτερη ζωή για τους δημότες του» τόνισε...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: