12.3.12

Παράταση για Συλλογικές Συμβάσεις ώς τις 13 Μαΐου...


Έως τις 13 Μαΐου θα πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν υπογράψει κλαδικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ), καθώς από την επόμενη ημέρα δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει το μισθό του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Το ίδιο ισχύει και...
για τα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων κ.λπ. Τις λεπτομέρειες εξηγεί η ερμηνευτική εγκύκλιος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
Διαβάστε ολόκληρη την διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με αυτή, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντας μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μετά τη λήξη του τριμήνου – στις 14 Μαΐου – και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν: ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.

Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: