27.3.12

Μπαλάκι η «βόμβα» του 1 εκατ. μεταναστών...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Στέλιος Βραδέλης
Καβγάς ξέσπασε με την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Την ώρα που η λαθρομετανάστευση αποτελεί βόμβα για τον κοινωνικό ιστό τόσο τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι...
περιφερειάρχες άρχισαν το παιχνίδι της κολοκυθιάς: «γιατί να έρθουν εδώ και να μην πάνε αλλού;».


Μπροστά στην αρνητική αντίδραση των περισσότερων περιφερειαρχών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε διορία μιας εβδομάδας προκειμένου να κάνουν τις προτάσεις τους, διαφορετικά όπως δήλωσε το ζήτημα της χωροθέτησης τριών χώρων κράτησης ανά περιφέρεια θα διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα, ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις, αποτελούν τόσο το κόστος κατασκευής όσο και το κόστος λειτουργίας αυτών των κέντρων. Οπως εκτιμάται, απαιτούνται πάνω από 250 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα εξασφαλισθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Αφού η Αθήνα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση, τότε για ποιο λόγο δεν ξεκινάτε τη λειτουργία των κέντρων κράτησης από το Λεκανοπέδιο. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εξοικονομήσει και πολλά χρήματα που θα ξοδευτούν στις μεταγωγές των κρατουμένων στην επαρχία» ήταν η απάντηση πολλών περιφερειαρχών, από τους οποίους ζητήθηκε συναίνεση για τη δημιουργία των χώρων. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός πρότεινε να δημιουργηθεί στην Αττική ο πρώτος πιλοτικός χώρος, ώστε να πεισθούν και οι τοπικές κοινωνίες στην περιφέρεια για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Ζήτησε ωστόσο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην επόμενη σύσκεψη να συμμετάσχουν και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί διότι, όπως επεσήμανε, «είναι σίγουρο πως θα προκύψουν πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν εξ αρχής».
Εντονα αρνητική στάση κράτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Επιφυλακτικός ήταν και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, ο οποίος είχε αντιδράσει πέρυσι στο σχέδιο που είχε εξαγγείλει ο Χρήστος Παπουτσής και προέβλεπε ίδρυση χώρου κράτησης στο Στανό Αιτωλοακαρνανίας.

Η ΑΠΕΙΛΗ. «Τα κέντρα θα λειτουργήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις», υποστήριξε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, προειδοποίησε πως το σχέδιο θα προχωρήσει με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο εάν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι από τους περιφερειάρχες.
Ο υπουργός επισήμανε ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία των κέντρων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οποίων θα δημιουργηθεί από ένα επιπλέον αστυνομικό τμήμα με δύναμη 150 ανδρών που θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα. Σε κάθε κεντρο υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να απασχοληθούν επιπλέον 250 άτομα για διαφορετικές εργασίες, ενώ 70 από αυτούς θα αποτελούν τη δύναμη εσωτερικής φύλαξης του χώρου που θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.
Σύμφωνα μάλιστα με το υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, η τοπική οικονομία όπου θα δημιουργηθεί το κεντρο κράτησης θα τονωθεί κατά 600.000 ευρώ κάθε μήνα δεδομένου ότι το κόστος συντήρησης ανά κρατούμενο είναι περίπου 20 ευρώ ημερησίως.
Με τα δεδομένα αυτά, το κόστος λειτουργίας του κάθε κέντρου θα ανέρχεται ετησίως στα 7,5 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το κόστος κατασκευής τους που θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα στάνταρ ποιότητας ύστερα από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επικριτικός όμως στις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη ήταν ο προκάτοχός του Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος υποστήριξε ότι «στο πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με την επίτροπο κ. Malmstrom δεν προέβλεπε στρατόπεδα της αστυνομίας για τη συγκέντρωση των μεταναστών»...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: