16.3.12

Ακατάσχετοι οι λογαριασμοί έως 2.000€...


Δεν θα μπορούν να «βάζουν χέρι» το Δημόσιο και οι τράπεζες σε λογαριασμούς καταθέσεων με υπόλοιπο έως 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, «καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό», όπως...
ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος, μιλώντας σε ημερίδα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ. Με την ίδια τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διευκολύνοντας τους καταναλωτές και καθιστώντας ασφαλέστερη την προοπτική απαλλαγής τους από χρέη που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν. Συγκεκριμένα:

Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου το ποσόν κατάθεσης μέχρι 2.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.

Δεν είναι πλέον υποχρεωτική η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

Το χρέος θα μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης (που διαρκεί 5 χρόνια) με την κατάθεση της αίτησης και όχι με την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου...

Εφη Καραγεώργου
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: