19.3.12

200.000 «ναι» στη νέα αρχή...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Χρ.Παπαχρηστος- Βουλα Κεχαγια
Κι όμως, το «ΠΑΣΟΚ είναι (ακόμη) εδώ»! Σε πείσμα των δημοσκοπικών ευρημάτων που το κατατάσσουν σταθερά στην 5η θέση, απέδειξε χθες κατά τη διαδικασία εκλογής του Βαγγέλη Βενιζέλου ως του 4ου προέδρου του Κινήματος ότι είναι ... «πολύ σκληρό για να πεθάνει»!
Πάνω...
από 200.000 πολίτες (το 3,5% του εκλογικού σώματος) μετείχαν στη διαδικασία, αναδεικνύοντας τον κ. Βενιζέλο πρόεδρο με ποσοστό που αγγίζει το 96%, και γεμίζοντας με χαμόγελα την Ιπποκράτους. Με αυτή τη συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσβλέπει σε ποσοστά τουλάχιστον υπερδιπλάσια απ’ αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Ανασκουμπώνεται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προτού ακόμα σβήσουν τα φώτα της νίκης, αφού ευθύς αμέσως αρχίζουν τα δύσκολα. Ετσι:
- Μέσα σε περίπου 40 ημέρες ώς τις εκλογές θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μαγιά της χθεσινής εντυπωσιακής (δεδομένων των συνθηκών μέσα στις οποίες εξελίχθηκε η διαδικασία) συμμετοχής, προκειμένου να αλλάξει συνολικά την εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας επίγνωση της κατάστασης, ο νέος πρόεδρος προέβη σε μια πολύ προσεκτική δήλωση που είχε ως κεντρικό μήνυμα ότι η μαζική συμμετοχή των πολιτών ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ. Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «επανιδρύθηκε σήμερα μία σχέση εμπιστοσύνης για το νέο ξεκίνημα της παράταξης». Και πρόσθεσε: «Με την εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής συμμετοχή τους, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν απλά να αναδείξουν και να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος. Ηθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ότι δεν έχασε την ψυχή του, πως είναι εφικτός ο στόχος μας για νίκη στις εκλογές, για πρωτιά, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις».
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα κατέστησε σαφές πως έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης: «Ξέρω πολύ καλά πόσο μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια, η πίκρα, η πίεση που υφίστανται όλες οι ελληνικές οικογένειες, όλες οι ηλικίες. Ξέρω ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος. Ξέρω τι σημαίνει να μην υπάρχει δουλειά στο μαγαζί. Τι σημαίνει να μειώνεται η σύνταξη. Τι σημαίνει να φοβάσαι μη χάσεις την δουλειά σου σε ηλικία που είναι δύσκολη η προσαρμογή. Τι σημαίνει να νιώθει η νέα γενιά ότι έχει αδικηθεί, ότι τα πράγματα είναι γι' αυτήν πολύ πιο δύσκολα» είπε.
Και με αρκετή δόση αυτοκριτικής συνέχισε: «Εχουμε, και έχω και προσωπικά, πλήρη συνείδηση των λαθών, καθυστερήσεων και παραλείψεων, καθώς και για πράγματα που ειπώθηκαν και δεν έγιναν, και για πράγματα που έγιναν χωρίς να έχουν ειπωθεί».
Η άλλη μεγάλη πολιτική νίκη του Β. Βενιζέλου είναι ασφαλώς η επαναπροσέγγιση με το κόμμα 13 διαγραμμένων νυν και πρώην βουλευτών μετά την εκούσια συμμετοχή τους στη χθεσινή ψηφοφορία. Πρόκειται για τους Β. Παπανδρέου,
Μ. Αποστολάκη, Γ. Λιάνη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Κατσούρα, Θ. Παραστατίδη, Θ. Ρομπόπουλο, Χρ. Αράπογλου, Αλ. Αθανασιάδη, Αργ. Λαφαζάνη, Δ. Βαρβαρίγο, Π. Στασινό. Στην ψηφοφορία έλαβε μέρος και ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, εκ των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου στην εκλογική διαδικασία του 2007. Στενός συνεργάτης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σχετικά ότι η συμμετοχή τους στην χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί «μια αρχή για τον καθέναν χωριστά για να βρει τον δρόμο τής επιστροφής του στο Κίνημα».
Αντιθέτως, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν μετείχαν στην ψηφοφορία οι Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης και Ε. Νασιώκας παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις ώστε με τη συμμετοχή τους να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή αυτή των τριών στελεχών αποτελεί, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη, «μια απόφαση που αποτιμάται».
Από τους μέχρι την Εθνική Συνδιάσκεψη διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Παπουτσής ψήφισε κανονικά, αλλά όχι ο Στέφανος Τζουμάκας. Σε μακροσκελή δήλωσή του, ο κ. Τζουμάκας ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «είναι διάτρητο» και έκανε λόγο για «πρωτοφανή και εκτεταμένη νοθεία σε πανελλήνια κλίμακα». Κανονικά ψήφισε και ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ.Μια πρώτη εκτίμηση της ψηφοφορίας που έγινε από συνεργάτες του νέου προέδρου αναφέρει ότι γενικά ήταν «ομοιογενής» η σύνθεση του εκλογικού σώματος ανά τη χώρα, αν και παρατηρήθηκε συμμετοχή μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών έναντι των νέων. Η μικρότερη συμμετοχή σημειώθηκε στα εκλογικά κέντρα των δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Β' Πειραιά. Αντίθετα μεγαλύτερη ήταν στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της καταγωγής του νέου προέδρου.
n Στον κ. Καρχιμάκη χρεώνουν στελέχη του κόμματος το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου αγρότες κατέλαβαν τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ και απαγόρευαν επί δίωρο και πλέον να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για την απεργία της... ΠΝΟ!
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: