24.3.12

Προς μείωση ΦΠΑ στο 20%...


Όπως αναφέρει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» το υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε την τρόικα και την Task Force του κ. Χορστ Ράιχενµπαχ έχει σχεδόν αποφασίσει να προχωρήσει σε µειώσεις των φόρων στα ακίνητα µε ταυτόχρονη µείωση του ΦΠΑ κατά 2% ή ακόµα και 3%, η οποία δεν αποκλείεται να...
συνδυαστεί µε τις αγορές µέσω πιστωτικής κάρτας.
Την ερχόµενη εβδοµάδα, κατά τη διάρκεια έναρξης του διαλόγου για τη φορολογία, ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Παντελής Οικονόµου θα προτείνει µεταξύ άλλων:
-Την κατάργηση της ισχύουσας (αναχρονιστικής) διαδικασίας της διαµόρφωσης των αντικειµενικών τιµών µέσω της Εφορίας. Οι τιµές θα καθορίζονται πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διαθέτει µια ολοκληρωµένη database µε τις πραγµατικές τιµές αγοραπωλησιών των ακινήτων. Η βάση δεδοµένων θα ανανεώνεται ανά τρεις µήνες µε πραγµατικά στοιχεία που θα δίνουν οι εµπορικές τράπεζες. Εκτός απροόπτου, η σύνδεση των τιµών της Εφορίας µε τις τιµές της Τραπέζης της Ελλάδος θα οδηγήσει σε µείωση των αξιών που λαµβάνονται υπόψη από τις ΔΟΥ για τη µεταβίβαση των ακινήτων. Και τούτο διότι εδώ και έναν χρόνο οι πραγµατικές τιµές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες είναι αισθητά (έως και 20%) χαµηλότερες από τις αντικειµενικές αξίες.
-Δραστική µείωση του φόρου µεταβίβασης. Οι συντελεστές θα µειωθούν στο µισό, δηλαδή µεταξύ 4% και 5%, όπως ισχύει και στην Αυστρία. Σήµερα ο συντελεστής φόρου µεταβίβασης ανέρχεται στο 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και στο 10% για την υπόλοιπη αξία του.
-Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Ο πολίτης θα πληρώνει έναν φόρο στον δήµο και έναν στο Δηµόσιο.
-Μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ή και τρεις ποσοστιαίες µονάδες. Θα εξεταστεί το ενδεχόµενο να συνδεθεί η µείωση µε τις αγορές µέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η µείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και για την αγορά των ακινήτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: