12.3.12

Εργαζόμενοι των 447 ευρώ...


Στη γκιλοντίνα των 510 ευρώ αναμένεται να οδηγηθούν όλοι οι νέοι έως 25 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν σπουδάσει ή είναι εξιδανικευμένοι σε έναν κλάδο, όπου η .... κλαδική σύμβαση δεν είναι πλέον σε ισχύ. Η νέα γενιά καλείται να ζήσει λαμβάνοντας καθαρά περίπου 447 ευρώ, δηλαδή με ημερομίσθιο 20,45 ευρώ! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, αυτό προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδος.

Μετά τη συμπλήρωση των 25 ετών, ο εργαζόμενος θα αμείβεται σύμφωνα με το αντίστοιχο κλιμάκιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ άλλη σύμβαση (κλαδική, ομοιοεπαγγελματική, επιχειρησιακή). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας, χωρίς ωστόσο να εξετάζει τις συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν οι νέοι, που αν απασχολούνται με καθεστώς πενθημέρου και οκταώρου θα αμείβονται με 2,5 ευρώ την ώρα!

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί παράταση 3 μηνών σε όσες συμβάσεις λήγουν εντός εξαμήνου, πέρα από το τρίμηνο της μετενέργειας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο αναζητά τρόπους να λύσει τον γρίφο σχετικά με το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν ενιαίο επίδομα τέκνων και γάμου.

Επιδόματα

Η μείωση των μισθολογικών απολαβών των νεοεισερχόμενων αναμένεται να συμπαρασύρει σε επόμενο στάδιο όλους τους μισθούς, ακόμη και των ήδη μειωμένων κατά 22% της ΕΓΣΕΕ, ενώ μεγαλύτερες απώλειες, που θα ξεπερνούν και το 40%, θα καταγράψουν απολαβές που καθορίζονταν μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών, αφού η πλειονότητά τους δεν θα ανανεωθεί. Οπότε:

• Η μείωση των βασικών κλιμακίων της ΕΓΣΣΕ είναι δεδομένο ότι θα συμπαρασύρει και όλο το υπόλοιπο εργασιακό τοπίο με αντίστοιχη μείωση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

• Η οριοθέτηση λήξης όλων των συμβάσεων θα οδηγήσει σε μαζικές μειώσεις μισθών, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ. Το ποσό της μείωσης μπορεί να αγγίξει και το 50%, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις που ορίζουν αμοιβές μεγαλύτερες κατά 40% από την ΕΓΣΣΕ.

• Η κατάργηση βασικών των επιδομάτων θα οδηγήσει σε απότομη καθίζηση των μισθών.

Τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ο χρόνος της μετενέργειας -δηλαδή το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μια σύμβαση μετά τη λήξη της- πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες. Ουσιαστικά δίνεται ένα τρίμηνο περιθώριο στους εργοδότες και στα συνδικάτα να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, έως τις 14 Μαΐου.

Μετά την λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση- διασώζεται μόνο ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης και τέσσερα επιδόματα:

-Ωρίμανσης

-Παιδιών (αλλά όχι γάμου)

-Εκπαίδευσης

-Επικινδυνότητας

Εκτιμάται πως σε αυτή την περίπτωση ο μισθός εξαιτίας της απώλειας μιας σειρά επιδομάτων θα μειωθεί από 15% έως 20%. Τονίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί με επιχειρησιακές συμβάσεις ή ακόμα και με ατομικές να ρίξει τον μισθό στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%).

Ποια «χάνονται»

Τα επιδόματα που «χάνονται», αν δεν συμφωνηθεί η συνέχιση της καταβολής τους, είναι του γάμου (10% επί του μισθού για όλους τους εργαζόμενους), ευθύνης, ειδικών συνθηκών κ.ά. που προβλέπονταν σε κλαδικές συμβάσεις και έχουν ως εξής:

Aερολιμένα, ακτινοβολίας, αναρρίχησης, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρθρωτών λεωφορείων, άφιξης - αναχώρησης πλοίου, σκυροδέματος, βιβλιοθήκης, βρεφονηπιακού σταθμού, στοάς, εποχικής απασχόλησης, εργοδηγού, εργοταξίου, εφημερίας, ζεύξεων - αποζεύξεων, θυρωρών, ισολογισμού, κλειστών χώρων, διανομής μικροδεμάτων, διδακτορικού, δικύκλου, ειδικό επίδομα (βαφεία - καθαριστήρια και κλινικές), ειδικότητας, ειδικών συνθηκών, εκτός έδρας - διανυκτέρευσης, ελλιμενισμού πλοίων, εμπορικού, εναέριων εργασιών, ενοικίου, εξομάλυνσης, τυποποίησης, επίβλεψης, επικίνδυνης εργασίας, μεταφοράς conteiners, μετακίνησης - εισιτηρίων, μηχανογράφησης, νοσοκομειακό, νυχτερινής εργασίας, ξένης γλώσσας, οδήγησης βαρέων οχημάτων, οθόνης H/Y, οικογενειακό (γάμου), οπλοφορίας, μεταφοράς χρημάτων, παραμεθόριων περιοχών, πίστας (για χειριστές μηχανημάτων σε βιομηχανίες), προϊσταμένου πωλήσεων, διευθύνοντος - διευθύνουσας, πρόσθετης απασχόλησης, ρυμουλκών, σκηνής (τεχνικοί θεάτρου), στολής (ξενοδοχεία), σχολικών μεταφορών, ταμειακών λαθών, τεχνικό, τεχνικού ασφαλείας, τηλεφωνικού κέντρου - τηλεφωνητή, τοκετού, τουριστικής εκπαίδευσης, τροφής, τροφοκατοικίας, υπεργοδηγού, υπευθυνότητας, ύπνου - διαμονής, υπό τη γη, ύψους (ηλεκτροτεχνίτες - οικοδόμοι), φορτοεκφόρτωσης οχημάτων, φύλακα, χρηματαποστολών (οδηγοί), χωρίς εισπράκτορα (KTEΛ).

Επίσης παροχές που δίνουν έμμεσα αυξήσεις εισοδήματος και παύουν να ισχύουν μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας είναι, ακόμη, οι ειδικές άδειες στη διάρκεια του χρόνου, παροχές σε είδος (βενζίνη, γάλα, είδη ένδυσης - υπόδησης) πρόσθετες αργίες, αποζημιώσεις κ.ά.

Τέλος και η προσφυγή

Οι εργαζόμενοι πλέον παύουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας μονομερώς, και μάλιστα αυτή η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά και για όσες προσφυγές έχουν κατατεθεί και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση.

Επί ποδός για νέο ασφαλιστικό…

Τα 9 δισ. ευρώ αναμένεται να αγγίξουν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων το 2012, λόγω της μείωσης των μισθών, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την έκρηξη της ανεργίας, σύμφωνα με το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ. Παράλληλα, το Εργατικό Δίκαιο για τις συλλογικές συμβάσεις επανέρχεται στη δεκαετία του 1950, ενώ με την εφαρμογή των μέτρων επέρχεται άμεσα η ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προαναγγέλλοντας νέες μονομερείς παρεμβάσεις και στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης (στη φωτογραφία) δήλωσε ότι στο τραπέζι παραμένει από την πλευρά της τρόικας η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, εάν δεν μειωθεί ικανοποιητικό το μέσο μοναδιαίο κόστος εργασίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές παρεμβάσεις σε συντάξεις, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών. Ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: