13.3.12

Νέα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ ζητεί η Κομισιόν...


Τον προσδιορισμό νέων μέτρων, που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ, για το διάστημα 2013-2014 ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται σε ... έκθεση της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ με την Κομισιόν να εισηγείται εκταμίευση της πρώτης δόσης το συντομότερο δυνατό.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος.

«Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», παρατηρεί η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η υστέρηση για τη διετία αυτή αγγίζει το 5,5%. «Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012.»

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% το 2014. Σύμφωνα όμως με την Κομισιόν, οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. «Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους», αναφέρει στην έκθεσή της.

Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής», επισημαίνει η Επιτροπή.

Πηγή: Reuters
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: