7.3.12

Στα 84 δισ. ευρώ η συμμετοχή του IIF στο PSI...


Xρέος συνολικού ύψους 84 δισ. ευρώ διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, που έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για το PSI, όπως ανακοίνωσε το IIF. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο...
40,8% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες. Eάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα ομόλογα ελληνικών φορέων, όπως τα Ταμεία, το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 50%. Η συμμετοχή «θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.


«Είμαι αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αρχικά το IIF, ανακοίνωσε τη συμμετοχή 30 τραπεζών με ομόλογα 81 δισ. ευρώ. Αργότερα, με νεότερη ανακοίνωση, προστέθηκαν άλλες δύο τράπεζες και το ποσό ανέβηκε στα 84 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) επαναλαμβάνει πως τα μέλη της υποστηρίζουν σθεναρά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής και χρηματοδότησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συμμετέχουν στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα με κινητές αξίες ύψους 84 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 40,8% των 206 δισ. ευρώ του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Συγκεκριμένα, τα 84 δισ. ευρώ αναφέρονται στα ομόλογα των:

Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Unicredit.

Εάν επιπλέον προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ ασφαλιστικών Ταμείων όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, το συνολικό ποσό μέχρι στιγμής φτάνει τα 104,7 δισ. ευρώ.


Δεν συμμετέχουν ορισμένα hedge funds

Εν τω μεταξύ, ορισμένα hedge funds αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, απειλώντας με ένδικα μέσα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Reuters, διάφορα hedge funds που κατέχουν περίπου το ένα δέκατο των υπό ανταλλαγή ομολόγων κρατούν άκαμπτη στάση.

Αν τελικά επιλέξουν τη μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την προσπάθεια του PSI, αλλά θα μπορούσαν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε μακρόχρονη και δαπανηρή δικαστική διαμάχη την ώρα που αυτή θα έπρεπε να αφοσιωθεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

«Γνωρίζω ότι διάφοροι επενδυτές εξετάζουν σοβαρά και ενεργά όλες τις επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστηρίων», είπε ο Steven Friel της Brown Rudnick, μίας από διάφορες δικηγορικές εταιρίες που εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις.

Άλλη μία δικηγορική εταιρία, η Binghmam McCutchen, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρέχει νομική υποστήριξη σε κατόχους ελληνικού ομολόγου εκφρασμένου σε ελβετικά φράγκα, αξίας 707 εκατ. δολαρίων. Το ένα τέταρτο από αυτά τα ομόλογα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή των hedge funds.

Hedge funds κατέχουν και μέρος ενός μικρού ομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο, ποσοστό αρκετό για να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, κατά την άποψη διάφορων τραπεζιτών και δικηγόρων.

«Είναι αρκετά προφανές πως οι κάτοχοι του συγκεκριμένου ομολόγου δεν διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους», δήλωσε πηγή κοντά στις συνομιλίες για το PSI.

Εάν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της, οι ομολογιούχοι αυτοί ενδέχεται να προσφύγουν σε δικαστήρια διεθνώς, όπως το έκαναν και με επιτυχία κατά της Αργεντινής...

NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: