15.3.12

Εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης...


Ο δήμος Νέας Σμύρνης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νέας Σμύρνης, έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις, από τις 18 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

Θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων και...
λογοτεχνικών κειμένων γραμμένων για τη Σμύρνη, στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας». Σε αυτές τις παρουσιάσεις θα συμμετέχουν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που θα μιλήσουν, θα απαγγείλουν αλλά και θα παίξουν μουσική και θα τραγουδήσουν σμυρναϊκούς ήχους.

Αναλυτικά οι βιβλιοπαρουσιάσεις από το πρόγραμμα Α’ κύκλου εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης:

18.03.12 - «Ματωμένα Χώματα»

Το κλασσικό βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη και τις σκηνές από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς . Διαβάζει ο ηθοποιός Τάσσος Νούσιας και η Αρετή Κετιμέ παίζει με το σαντούρι της.

21.03.12 - «Οι ποιητές υμνούν την Ιωνία και την Σμύρνη»

Ο Γ. Σεφέρης, ο Κ. Καβάφης, ο Κ. Παλαμάς, ο Ο. Ελύτης, ο Ναζίμ Κιχμέτ, ο Γ. Αθάνας, ο Α. Σικελιανός υμνούν την γη της Ιωνίας, την Σμύρνη, "όπου όλα εδώ είναι φως και μύρα". Ομιλήτρια η φιλόλογος, κ. Δώρα Μέντη, καθηγήτρια στην Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή και Νίκος Ψαρράς. Προβάλλεται οπτικό υλικό

24.03.12 - «Σαν της Σμύρνης το Γιαγκίνι»

Βιβλιοπαρουσίαση του Βασίλη Κούρη. Διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη. Τραγούδι: Πασχάλης Τόνιος

28.03.12 - «Η μάστιγα της Ασίας» του Τζώρτζ Χόρτον

Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη από το 1911 ως το 1922, Τζώρτζ Χόρτον, σε αυτό του το βιβλίο, υπερασπίζεται τα δίκαια των απλών Ελλήνων και Αρμενίων, ως αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής. Το βιβλίο παρουσιάζει ο Λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Πλουμίδης. Διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Κουρούμπαλης. Ο Χρίστος Τσιαμούλης παίζει βιολί και ο Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι.

2.04.12 - «Χαμένος Παράδεισος» του Γκάϊλς Μίλτον

Ένα λογοτεχνικό-ιστορικό ντοκουμέντο αφιερωμένο στην μεγάλη τραγωδία του Ελληνισμού, του περασμένου αιώνα. Ομιλητής: Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Σαπουντζής και Μάρω Παπαδοπούλου. Ο Σωκράτης Σινόπουλος με την πολίτικη λίρα του και η Κατερίνα Παπαδοπούλου στο τραγούδι μας ταξιδεύουν "στον χαμένο παράδεισο" της αλησμόνης πατρίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: