15.3.12

Το μεγάλο φαγοπότι. Έρευνα σε 9 υποκαταστήματα του ΙΚΑ για επιδόματα-μαϊμού...


Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για κυκλώματα σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ που χορηγούσαν συντάξεις και επιδόματα-μαϊμού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την ύπαρξη κυκλωμάτων, όπως αυτό στο... ΙΚΑ Καλλιθέας, και σε άλλα υποκαταστήματα.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο μικροσκόπιο έχουν μπει εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ:

Σε πέντε υποκαταστήματα (τρία στην Αττική, ένα στην Κρήτη και ένα στην περιφέρεια Θεσσαλίας) γίνονται έλεγχοι για τη χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους και σε άλλα τέσσερα υποκαταστήματα (Αθήνα και Κρήτη) γίνονται έλεγχοι στους υπαλλήλους για χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους - φαντάσματα. Η ζημιά για το Ίδρυμα εκτιμάται πως αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ΙΚΑ επιβαρυνόταν με την αγορά ιατρικών υλικών, παρόλο που οι αποθήκες του ήταν γεμάτες.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, χιλιάδες ιατρικά υλικά τα οποία είχαν λήξει ακόμα και πριν από δύο χρόνια εντοπίστηκαν σε 11 αποθήκες του ΙΚΑ. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι παραγγελίες συνεχίζονταν κανονικά, παρόλο που οι αποθήκες ήταν γεμάτες υλικά, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η «μαύρη τρύπα» του Ταμείου.

«Το φαγοπότι και το πάρτι τελείωσαν» διεμήνυσε την Τετάρτη από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για την υπόθεση των γιατρών στο Ηράκλειο της Κρήτης που μοίραζαν αναρρωτικές άδειες, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Ταμείου.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο γιατρών εντοπίστηκαν 2 εκατ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα κληθούν να καταθέσουν και πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται να καταθέτουν χρήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα στους λογαριασμούς των γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: