4.3.12

Bestseller...


Στο βιβλίο «Συνταγές της πείνας», το bestseller της Ελένης Νικολαΐδου, αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός Τύπος.

«Που να το φανταζόταν η ιστορικός ότι απ' όλα τα βιβλία που έχει γράψει, θα... γινόταν bestseller ένα βιβλίο συνταγών», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Δεν πρόκειται ένα συνηθισμένο βιβλίο μαγειρικής, αλλά για συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην κατοχή για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

«Ούτε ψάρι ούτε κρέας» είναι ο τίτλος του άρθρου που αναμεταδίδεται σε όλα τα γερμανικά μέσα, παρουσιάζοντας μια γκρίζα εικόνα για τη χώρα μας που παρομοιάζεται με την Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βιβλίο έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας και η εφημερίδα παρατηρεί: «Σύμφωνα με έρευνα της ένωσης καταναλωτών ΚΕΠΚΑ τον Σεπτέμβριο, εννέα στους δέκα παραδέχθηκαν ότι ψωνίζουν πλέον διαφορετικά. Λιγότερο κρέας, αγοράζουν φθηνότερα και δεν βγαίνουν σχεδόν καθόλου έξω. Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει και είναι εμφανές. Το γεγονός σοκάρει πολλούς Έλληνες».

Όσο για την συγγραφέα του επίμαχου βιβλίου, εξηγεί πως χρειάστηκε 18 μήνες ώσπου να συγκεντρώσει συνταγές και άλλες χρήσιμες συμβουλές, ενώ άντλησε υλικό κυρίως από αθηναϊκές εφημερίδες της Ελλάδας της Κατοχής.

«Η ανεργία στις μέρες μας έχει απογειωθεί. Οι μισθοί ψαλιδίζονται μήνα με το μήνα, ενώ ταυτόχρονα, η ακρίβεια γιγαντώνεται. Όλα αυτά, φέρνουν στο νου, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τις συνθήκες ζωής αλλά και τους εφευρετικότατους τρόπους επιβίωσης κατά την περίοδο της Κατοχής. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δε θα χρειαστεί να ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο τις συνταγές της Κατοχής;».

mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: