1.3.12

Ο Λούτσιο Ντάλα, ο δικός μας (BINTEO)…




O Λούτσιο Ντάλα μιλούσε ανέκαθεν στην ελληνική ψυχή: μελωδία, λυρισμός συνδεδεμένος με πολιτικές αναζητήσεις. Τα γεγονότα που περιέγραφε έβρισκαν ακριβή αναλογία με... αυτά της ελληνικής ιστορίας - γεγονότα σημαντικών πολιτικών στιγμών και κοινωνικών αναταραχών που εισχωρούσαν βαθιά μες στην καρδιά. Γι’ αυτό και τα τραγούδια του Ντάλα είχαν σήμερα την τιμητική τους σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα Ελλήνων χρηστών - τώρα που η νοσταλγία είναι ακόμη πιο έντονη και φωνές σαν του Ντάλα μιλούν ακόμη πιο έντονα σε όλους μας.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ντάλα είχε βρεθεί αρκετές φορές στη χώρα μας, την οποία αγαπούσε και είχε συνεργαστεί και εμπνεύσει πολλούς Ελληνες δημιουργούς όπως τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Σάκη Μπουλά αλλά και τη Μαρία Φαραντούρη. Το «Caruzo» παραμένει μουσικό σημείο αναφοράς για ένα τεράστιο κοινό που βρίσκει στη γλυκόπικρη γεύση του το ιδανικό ψυχικό καταφύγιο.
Ο Ντάλα, που έγινε τεράστιο όνομα ήδη από τη δεκαετία του 70, υπήρξε ανέκαθεν ισχυρή πνευματική φιγούρα στον τόπο του και σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπως στα μέρη μας.
Με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι

Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι και μαζί είχαν γράψει τραγούδια πολιτικού προβληματισμού που είχαν βρει επάξιους μιμητές σε Γαλλία, Γερμανία και φυσικά Ελλάδα. Μαζί με τον Ροβέρσι ο Ντάλα θα συνεργαστεί για τους τρεις πιο πετυχημένους και δημοφιλείς δίσκους της καριέρας του όπως το «Il giorno aveva cinque teste» (1973), «Anidride solforosa» (1975) και «Automobili» (1976). Ακόμη κι όταν όμως αυτή η συνεργασία σταμάτησε, ο Λούτσιο Ντάλα συνέχισε να ταρακουνάει τα μουσικά νερά, χαρίζοντας υπέροχες μελωδίες και καλοδουλεμένους δίσκους.

Η συνεργασία με τον Ροβέρσι φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της, αλλά το αστέρι του Ντάλα λάμπει πιο δυνατά από ποτέ. Τα επόμενα τρία άλμπουμ που φέρουν το όνομά του θα γράψουν ιστορία και θα μας χαρίσουν μερικά από τα πιο λατρεμένα τραγούδια της καριέρας του τροβαδούρου.

Το αξεπέραστο Anna e Marco

Στίχοι συγκινητικοί και αξεπέραστοι που μιλάνε για τις φτωχογειτονιές της Ιταλίας και για πονεμένους εραστές, όπως το «Anna e Marco», σιγοτραγουδήθηκαν στην Ελλάδα και φυσικά γίνονται ξανά επίκαιροι όσο ποτέ. Ακολούθησε το τρομερό «Come e profondo il mare» το 1977, το αποκορύφωμα των μελωδικών άλμπουμ που χάρισε στον ίδιο τον τίτλο «τροβαδούρος της αγάπης».

Εκτοτε ο τροβαδούρος δεν σταμάτησε να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο: χαρακτηριστικό είναι ότι το «Cambio» «χτύπησε» 1.400.000 αντίτυπα. Τα αμέτρητα κείμενα και σχόλια πολλών Ελλήνων θαυμαστών του Ντάλα που είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στα λατρεμένα τραγούδια του είναι ενδεικτικά της τεράστιας απήχησης που είχε ο νοσταλγικός τροβαδούρος και στο ελληνικό κοινό. Ο αδόκητος χαμός του είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τα ούτως ή άλλως αλησμόνητα τραγούδια του..


Πηγη protothema.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: