9.3.12

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: «Προς το παρόν δεν διαπραγματευόμαστε για την τουριστική βίζα»...


Η Αυστραλία προς το παρόν δεν διαπραγματεύεται με την Ελλάδα για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.
Την αποκλειστική αυτή δήλωση έκανε στο «Νέο Κόσμο» η πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Τζένη Μπλούμφιλντ.
Η δήλωση της αναμένεται να προκαλέσει... σχετικές αντιδράσεις μιας και είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση, τόσο από ελληνικής όσο και από αυστραλιανής πλευράς, πως σύντομα θα υπογραφόταν η σχετική συμφωνία.
Μιλώντας στο «Νέο Κόσμο», η κ. Μπλούμφιλντ, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αυστραλία, μίλησε για το μεταναστευτικό επαναλαμβάνοντας ότι είναι «μηδαμινός» ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Αυστραλία αλλά και για την ανάγκη βελτίωσης των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Το πλήρες κείμενο της κας Μπλούμφιλντ προς την εφημερίδα μας έχει ως εξής:

Τόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και τα ελλαδικά, αλλά και κάποια αυστραλιανά, επιμένουν ότι η ‘Αυστραλία έχει «πλημμυρίσει» με Έλληνες μετανάστες. Υπάρχει δόση αληθείας σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
- Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία τον τελευταίο χρόνο καθώς και για τις τουριστικές και μαθητικές βίζες που εκδόθηκαν πρόσφατα σε Έλληνες.
Φέτος γιορτάζουμε την 60η επέτειο του μεγάλου κύματος μεταπολεμικής μετανάστευσης από την Ελλάδα κατά την οποία η Αυστραλία δέχτηκε περίπου 150,000 Έλληνες μετανάστες. Μια επέτειο ιστορικής σημασίας που σηματοδοτεί την αφετηρία μιας μεγάλης αλλαγής στη ζωή χιλιάδων Ελλήνων αλλά και έναν σημαντικό σταθμό στη σχέση των δύο λαών. Στη φετινή εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας της Αυστραλίας, παρουσιάσαμε σπάνιο υλικό από τη σημαντική αυτή περίοδο της κοινής μας ιστορίας. Πρόθεσή μας είναι να διοργανώσουμε εκδήλωση σε συνεργασία με το Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, που θα συμπεριλαμβάνει την έκθεση φωτογραφιών και άλλου, αναξιοποίητου έως τώρα, υλικού από το αρχείο του Οργανισμού στον Άλιμο. Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθεια της ελληνικής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και των εκπαιδευτικών και άλλων ιδρυμάτων για την αξιοποίηση, την προβολή και τη διατήρηση αυτού του πολύτιμου μέρους της κοινής μας ιστορίας.
Εκτός της καθιερωμένης ετήσιας τελετής στο κοινοπολιτειακό νεκροταφείο του Αλίμου στις 25 Απριλίου, θα ήθελα φέτος να καλέσω τα μέλη της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, και όλους τους Αυστραλούς, να γιορτάσουν μαζί μας την επέτειο της ANZAC Day σε τελετή στις 23 Απριλίου στη Λήμνο. Η Λήμνος υπήρξε η αφετηρία της εκστρατείας της Καλλίπολης, καθώς και η τοποθεσία του Αυστραλιανού Γενικού Νοσοκομείου που περιέθαλψε τους Αυστραλούς στρατιώτες. Στην καθοριστική αυτή μάχη για το έθνος μας, ο ρόλος του νησιού ήταν πολύ σημαντικός.
Η μεγάλη, ζωντανή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην επίτευξη αυτών των στόχων. Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης και Βικτώριας για την επιτυχή διοργάνωση του 25ου Φεστιβάλ Αντίποδες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική πολιτιστική εκδήλωση εκτός Ελλάδας. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Κοινότητα για τη σημαντική πρωτοβουλία ανέγερσης νέου πολιτιστικού κέντρου, σύμβολο της τεράστιας συνεισφοράς της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στην κοινωνία μας και των στενών πολιτισμικών και ιστορικών μας δεσμών. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η πρωθυπουργός, η κυβέρνηση της Αυστραλίας στηρίζει ενεργά αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας επιδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γεγονός ότι έχετε ελληνική καταγωγή εκπλήσσει ευχάριστα τους Έλληνες συνομιλητές σας. Σας ακούσαμε και στην ελληνική Βουλή να τεκμηριώνετε τις απόψεις σας σε άπταιστα ελληνικά και να καταχειροκροτείστε. Εσείς πώς νιώθετε ως Αυστραλή πρέσβης στην Ελλάδα;
- Ο διορισμός Αυστραλού πρέσβη ελληνικής καταγωγής αποδεικνύει περίτρανα το επιτυχημένο πολυπολιτισμικό μοντέλο της Αυστραλίας. Πιστεύω ότι οι γνώσεις μου για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και την ελληνική γλώσσα αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων προς όφελος και των δύο λαών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: