21.3.12

Βαριές καμπάνες για το σκάνδαλο Αιξωνής...


Τι απαντά ο μεγαλοδικηγόρος...
Έκανε πάλι το θαύμα της η ελληνική δικαιοσύνη, καταπλήσσοντας μια ακόμη φορά για την ταχύτητα με την οποία απονέμει το δίκαιο. Μετά από προδικασία μερικών χρόνων και ακροαματική διαδικασία, που με αλλεπάλληλες διακοπές διήρκεσε περίπου ενάμισυ χρόνο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εξέδωσε την ...
ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Αιξωνής.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο ως ηθικό αυτουργό για την υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, με πλαστούς και εικονικούς τίτλους στην Αιξωνή της Γλυφάδας, από την οποία η ζημία του ελληνικού δημοσίου ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Το «σκάνδαλο της Αιξωνής» άρχισε να αποκαλύπτεται στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, όταν οι ειδικοί - εφέτες ανακριτές «σκόνταψαν» σε δικαστική απόφαση που εξέδωσε η πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία και με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τις μετεγγραφές συμβολαίων, προκειμένου να πωληθεί η επίδικη δασική έκταση.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, που εκδίκασε την υπόθεση της Αιξωνής αποφάνθηκε ότι ο ποινικολόγος Αλ. Λυκρουρέζος διέπραξε ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50, περί καταχραστών του δημοσίου.
Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ενόχους άλλους 20 από τους συνολικά 26 συγκατηγορουμένους του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αθώωσε τους δικηγόρους Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, Γιώργο Αβραμόπουλο και Δημήτρη Παρασκευόπουλο - Κόλια και την επιχειρηματία Αγγελική Χριστοδουλάκη.
Επίσης, ανέστειλε την ποινική διαδικασία για τη συμβολαιογράφο Μαρία Σοφού.
Στους κριθέντες ενόχους περιλαμβάνονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ένας μηχανικός και ιδιώτες.
Οι συνολικά 21 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση κατηγορίες όπως απάτη εις βάρος του Δημοσίου, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε αυτά τα αδικήματα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/ 1950.
Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου διαφοροποίησε το κατηγορητήριο για κάποιους εκ των «21». Δηλαδή, ορισμένοι κρίθηκαν ένοχοι κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ενώ άλλοι απαλλάχθηκαν για ορισμένες πράξεις για τις οποίες είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.
Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αθωώθηκε για τις κατηγορίες της απάτης και της απόπειρας απάτης επί δικαστηρίω και κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός σε χρήση πλαστού εγγράφου εις βάρος του Δημοσίου.
Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση:
Η απόφαση, όσον αφορά στο αθωωτικό της σκέλος, με το οποίο κατέρρευσε το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο μέρος του κατηγορητηρίου, αποτελεί πανηγυρική δικαίωσή μου, αφού δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης ενώπιον του δικαστηρίου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, το δικαστήριο επέλεξε, κατά τρόπο ανεξήγητο και αγνοώντας το συντριπτικό ουσιαστικό και νομικό υλικό, να διατηρήσει ένα μικρό μέρος του κατηγορητηρίου, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί στο Πενταμελές Εφετείο. Το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει, και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, διότι στην υπόθεση αυτή άσκησα το δικηγορικό μου λειτούργημα κατά τρόπο ανεπίληπτο...

directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: